LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ekonomisti Ylelle: Talouden näkymät synkentyneet selvästi

EK:n ekonomisti Sami Pakarinen toivoo hallitukselta rohkeita työllisyystoimia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen kertoo Ylelle, että talouden suhdannenäkymät ovat selvästi heikentyneet. Tämä pitäisi hänen mukaansa huomioitava syyskuun budjettiriihessä, jolloin Antti Rinteen (sd.) hallitus kokoontuu päättämään valtion ensi vuoden tuloista ja menoista sekä julkisen talouden suunnitelmasta.

– Kun hallitusohjelmaa tehtiin keväällä, niin silloin nämä kauppapolitiikan kiistat olivat menossa parempaan päin, mutta nyt tässä kesän aikana ne ovat kärjistyneet entisestään. Kyllä talouden signaalit ovat heikentyneet ihan selvästi, Pakarinen sanoo.

Muuttunut taloustilanne vaatii ekonomistin mukaan rohkeita työllisyystoimia, jotta hallituksen tavoittelema 75 prosentin työllisyystavoite toteutuu.

Hallituksen tähän mennessä kertomia toimia Pakarinen pitää liian pehmeinä ja riittämättöminä. Elinkeinoelämän keskusliitto esittää esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista ja niin sanotun eläkeputken lopettamista.

Sami Pakarisella on kolme toivetta budjettineuvotteluihin kokoontuvalle hallitukselle.

– Katse kohdistuu työllisyyteen, tutkimus- ja kehitysrahoitukseen ja sitten raideliikenneinfran rahoitus- ja toteutusaikatauluihin.

Ekonomistin mukaan myös julkisen talouden tasapainotavoitteesta on pidettävä kiinni.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt