Vuosaaren satama Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ekonomisti varoittaa vientimarkkinan rajusta kriisistä

Suomalaisten tuotteiden kysyntä ei ole entisellään, ja ongelmat ovat alkamassa.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan Tilastokeskuksen tuoreet teollisuuden tuotantoluvut toukokuulta ovat melko vakaat, mutta ongelmia näkyy uusien tilauksien puolella.

Tehtaissa tuotanto jatkui toukokuussa melko normaalisti, mikä Kuoppamäen mukaan on ollut taloutta vakauttava tekijä verrattuna moneen muuhun maahan ja toisen neljänneksen tappio kansantaloudessa jäänee pahimpia pelkoja pienemmäksi.

Teollisuuden uusien tilauksien arvo on kuitenkin laskenut kaikilla päätoimialoilla. Kuoppamäki varoittaa tiedotteessaan, että Suomen vientimarkkinat ovat kokeneet rajun talouskriisin eikä kysyntä suomalaisille hyödykkeille ole entisellään.

Kotimainen kulutuskysyntä elpyy jo, mutta viennin ongelmat ovat vasta alkamassa. Kuoppamäki muistuttaa viennin heikkouden alkaneen jo huomattavasti ennen koronakriisiä. Tullin mukaan tavaraviennin arvo notkahti toukokuussa yli 30 prosenttia vuodentakaisesta, ja trendi on laskenut 12 kuukautta putkeen.

Koronakriisi heikentää kysyntää globaalisti ja suomalaiset yritykset joutuvat haalimaan tilauksia supistuneesta markkinasta, jolloin kilpailukyvyn kaikilla mittareilla on merkitystä. Kuoppamäen mukaan nyt täytyykin pitää huolta niin kustannuskilpailukyvystä kuin tuotteiden laadusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt