Työrauha ja maltilliset palkankorotukset sopisivat nyt taloustilanteeseen. Kuvassa rekkojen perävaunuja satamassa Helsingin Katajanokalla tukilakon aikana viime maanantaina. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ekonomisti varoittaa viennin kilpailukyvystä

Talouskasvun eväät ovat tyrehtymässä, jos hallitus ei onnistu nostamaan työllisyysastetta ja lisäämään investointeja.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan tämä vuoden talouskasvu tulee olemaan odotettua vahvempaa. Hän perustaa näkemyksensä Tilastokeskuksen perjantaina julkistamiin ennakkotietoihin kolmannen vuosineljänneksen kehityksestä.

– Nykyisten lukujen valossa bruttokansantuote nousisi 1,6 prosenttia koko vuoden aikana, jos viimeinen neljännes pysyisi kolmannen neljänneksen tasolla. Vuoden 2018 tilanne taasen näyttäytyy yllättävän kehnona näin jälkikäteen tarkasteltuna. Suomi kävi taantuman porteilla, ja bruttokansantuote polki suurin piirtein paikoillaan kolme neljännestä. Samaan aikaan työllisyys kuitenkin nousi kohisten, toisin kuin tänä vuonna, Kuoppamäki toteaa tiedotteessaan.

Viime aikojen luottamusmittaritkin kertovat Kuoppamäen mukaan varovaisen vakaasta tilanteesta. Hän kuitenkin muistuttaa, että talousnäkymä pysyy kauppasodan takia sumeana eikä kasvun voi jatkossa odottaa kiihtyvän nyt nähdyllä tavalla.

Rakentamisbuumi on kääntynyt loivaan luisuun, mikä mahdollisesti jatkuu ensi vuoden alkupuolella. Sen sijaan kotitalouksien ostovoima nousee edelleen, mikä auttaa ylläpitämään kasvua kulutuksessa.

– Kuluttajan tilanne vaikuttaa onneksi melko hyvältä, mutta tavaravienti ei tällä hetkellä tue talouskasvua, Kuoppamäki arvioi.

Viennin volyymi kasvoi Tilastokeskuksen mukaan vuodentakaisesta viisi prosenttia. Kasvussa oli kuitenkin lähinnä kyse palvelujen viennistä, joka nousi 11 prosenttia.

– Viennin kilpailukykyä ei edelleenkään sovi unohtaa, minkä takia työrauha ja maltilliset palkankorotukset sopisivat tilanteeseen. Rakenteellisesti talouskasvun eväät ovat tyrehtymässä, ellei hallitus onnistu nostamaan työllisyysastetta ja lisäämään tuottavuutta parantavia investointeja, Kuoppamäki varoittaa.

Lue myös:

Talous kasvoi vielä loppukesällä

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt