Pasi Kuoppamäki. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Ekonomisti varoittaa liiasta säästämisestä ja heikentyvästä tuottavuudesta

Suomen talouden kehitys oli kolmannella vuosineljänneksellä Danske Bankin pääekonomistin mukaan kokonaisuutena hieman odotettua vaisumpaa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan Suomen bruttokansantuotteen kehitys oli kolmannella neljänneksellä kokonaisuutena hieman odotettua vaisumpaa, vaikkakin lukua tullaan tarkentamaan vielä monta kertaa.

– Kasvu pysyi kuitenkin likimain toisen neljänneksen tahdissa ja syyskuun luku oli hyvä, hän kommentoi tiedotteessa Tilastokeskuksen tuoreita talouslukuja.

Ulkomaankaupan veto ei ole hänen mukaansa ollut viime vuotisella tasolla ja myös investoinnit ovat kehittyneet aiempaa vaatimattomammin. Kotimaisessa kulutuksessakaan ei ole hänen mielestään ylletty aivan odotettuihin lukuihin, sillä palkkasumman kasvu ja korkea kuluttajien luottamus ovat antaneet syyn odottaa voimakastakin kulutuksen kasvua.

– Näyttääkin siltä, että kotitaloudet ovat säästäneet aikaisempaa enemmän. Kotitalouksien nettosäästämisaste onkin ollut jopa negatiivinen, joten käänne olisi tervetullut, Kuoppamäki arvioi.

Hänellä on myös varoituksen sana tuottavuuden kehityksestä.

– Tehtyjen työtuntien reipas nousu suhteessa kokonaistuotannon nousuun kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä, mikä olisikin hyvä ottaa huomioon myös hallituksen talouspolitiikkaa suunniteltaessa.

Kuoppamäki odottaa koko vuoden bruttokansantuotteen kasvun jäävän viime vuotta matalammaksi ja hidastumisen jatkuvan ensi vuonna. Kasvu kuitenkin riittää hänen mukaansa edelleen nostamaan työllisyyttä hieman.

Lue myös:

Suomen talous kasvoi euroaluetta nopeammin – Saksa kääntyi laskuun

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt