Mies astumassa työvoimatoimistoon. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Ekonomisti: Työvoiman kasvu hidastunut oleellisesti

Työllisyys on parantunut, mutta työttömien määrä on nousussa, mikä vaikeuttaa työllisyysasteen hilaamista 75 prosenttiin.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjosen mukaan työvoiman kasvu on viimeisen puolentoista vuoden aikana hidastunut oleellisesti.

– Virta työmarkkinoiden ulkopuolelta työmarkkinoille käy merkittävästi aiempaa verkkaisemmin. Tämä on iso haaste työllisyysasteen nostamiselle, Sorjonen toteaa blogissaan.

– Jos uusia tulijoita on (nettona) vähemmän, työttömien täytyy napata suurempi osa avoimista työpaikoista. Työttömyyden pitäisi siis laskea paljon lisää, mutta näin ei juuri nyt näytä tapahtuvan.

Työllisyysaste (15-64-vuotiaat) nousi Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 72,6 prosenttiin, kun se huhtikuussa oli 72,4 prosenttia. Työttömyysaste pysyi ennallaan 6,6 prosentissa. Trendiluvuista on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu.

Työllisiä oli toukokuussa noin 2 587 000, mikä oli 32 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 249 000, mikä oli 12 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Työllisten määrä kasvoi virallisen trendin mukaan vuodentakaisesta 33 000 henkilöllä ja työttömien määrä väheni 14 000 henkilöllä. Työllisyys oli hieman vahvempi kuin odotimme, kun taas työttömien määrä osui lähes täysin odotuksiin, Sorjonen kirjoittaa.

– Työvoima (työlliset ja työttömät) näyttäisi näin ollen kasvaneen 19 000 henkilöllä vuoden takaa. Virallista trendilukua työvoimalle ei ole saatavilla, mutta omat laskelmat viittaavat siihen, että lisäys olisi hieman tätä pienempi, luokkaa 14 000.

Vaikka työttömien määrä on matalampi kuin vuosi sitten, se ei Sorjosen mukaan kuitenkaan ole enää alentunut lisää viime kuukausina.

– Itse asiassa työttömien määrä saavutti pohjansa jo joulu-tammikuussa ja on sen jälkeen kääntynyt lievään nousuun. Tämä näkyy nyt sekä Tilastokeskuksen että Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) laskemissa trendiluvuissa.

– Tilastokeskuksen mukaan työttömien määrä on noussut vuoden vaihteen pohjalta 7 000 henkilöllä. TEM:in mukaan työttömiä työnhakijoita on nyt 4 000 enemmän.

 

LUE MYÖS:

Työllisyysaste jatkoi toukokuussa nousuaan

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt