Koronavirusepidemia lähti Kiinan Wuhanista. LEHTIKUVA / AFP Philip Fong

Ekonomisti: Tätä Peking pelkää kuollakseen

Nordean Tuuli Koivun mukaan Kiina on onnistunut nousemaan koronakriisin suureksi voittajaksi.

Kiina otti ensimmäisenä koronaepidemian iskut vastaan, mutta maa näyttää myös toipuvan siitä ensimmäisten talouksien joukossa.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivun mukaan Covid-19-virus ei ole missään nimessä ollut helppo asia Kiinalle. Kaikki indikaattorit kertovat siitä, että maan työmarkkinoilla on iso ongelma.

– Työttömyys on ehkä ykkösasia ympäristöongelmien kanssa. Näitä Peking pelkää aivan kuollakseen, Koivu totesi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn järjestämässä Kiina pyrkii teknologian supervallaksi – mitä tekee Suomi? -webinaarissa tiistaina.

Kiina on kuitenkin Koivun mukaan kaikkien yllätykseksi onnistunut nousemaan kriisin suureksi voittajaksi tässä vaiheessa.

Hän myöntää, ettei viime maaliskuussa odottanut Kiinan viennin lähtevän hyvään nousuun kuluttajien elektroniikkalaitteisiin ja urheiluvälineisiin liittyvän ostokäyttäytymisen avittamana.

– Se on tullut suurena yllätyksenä, kun maailmanlaajuisesti kysyntä on notkahtanut aivan valtavasti, länsimaissa bkt:eet ehkä keskimäärin 5-10 prosenttia alle viime vuoden tason.

– Olihan se yllätys, että tässä markkinaraossa Kiina onnistuu tekemään hyvän vientituloksen.

5G-verkkojen merkitys on ymmärretty Kiinassa

Koronaviruspandemia on heittänyt oman keppinsä 5G-verkkojen rattaisiin, toteaa F-Securen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Kiinan pitkä peli -artikkelissa.

– Länsimaiset operaattorit –erityisesti Euroopassa – pohtivat investointien leikkausta osingonmaksutasojen tueksi ja ehkä vinvestointien osittaista siirtämistä 4G-kapasiteetin kasvattamiseen. Uskon ja toivon, että pohdinta ei siirry toimintaan, sillä 5G-investointien lykkäys olisi turmiollista, Siilasmaa kirjoittaa.

5G-verkkojen merkitys on Kiinassa ymmärretty Siilasmaan mukaan ylintä valtiojohtoa myöten.

– Miten Kiinassa nähdään tämä sama tilanne? Todennäköisesti ennen kaikkea mahdollisuutena. Painamalla kaasua juuri nyt voidaan kilpailijamaiden etenemisen hidastuminen hyödyntää maksimaalisesti.

Tuuli Koivu kertoo Kiinan käyttäneen tämän paikan hyödykseen.

Hänen 5G-tukiasemiin liittyvien tietojensa mukaan Kiinalla olisi niitä tämän vuoden lopussa 600 000 kappaletta. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 800 000 tukiasemaa.

– Se on ehkä kymmenen kertaa niin paljon kuin muualla maailmassa. Tämän vuoden lopussa ehkä 70 prosenttia 5G:n käyttäjistä on kiinalaisia, Koivu sanoi.

– Se luo aivan valtavan kasvupohjan, kun ajatellaan, mitä kaikkea teknologiaa 5G:n päälle tullaan lyömään.

Koivun mukaan kiinalaiset yritykset saavat suhteellisen edun.

– Heillä on kohta kymmenen ja kohta satojen miljoonien eurojen 5G-markkina, ja me muut räpistelemme vielä alkuvaiheessa. Onhan tämä pelottavaa.

”Piti keksiä uutta”

Koivu muistuttaa, että Kiina on ennenkin onnistunut käyttämään vaikeat paikat hyödykseen.

– Vuosina 2008-2009 Kiinan valtavalla investointipaketti. Ei jääty tukemaan olemassa olevia rakenteita, vaan rakennettiin uutta. Silloin se tarkoitti lentokenttiä, satamia ja energiaratkaisuja. Ne on rakennettu.

– Nyt piti keksiä jotain muuta. Suurin painopiste näyttää olevan 5G, joka on taatusti tulevaisuuden teknologiaa.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt