Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ekonomisti: Suomi on hitaan näivettymisen tiellä

Suomen Pankki arvioi inhimillisen pääoman määrän alkavan pienentyä 15 vuoden kuluttua Suomessa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen perää rohkeita toimia pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselta puoliväliriihestä.

– Tämä on hitaan näivettymisen tie. Siksi nyt pitää tehdä riittävästi rohkeita toimia, jotta tältä vältytään. Aikaa ei ole hukattavaksi. 15 vuotta kun on varsin lyhyt aika, Sami Pakarinen kirjoittaa Twitterissä.

Pakarinen on jakanut Suomen Pankin kuvan inhimillisen pääoman supistumisesta vuodesta 2040 alkaen.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoi hallitukselle tänään puoliväliriihen avauksessa Suomen Pankissa käynnissä olevasta tutkimuksesta, joka koskee niin sanottua inhimillisen pääoman odotettua kehitystä.

– Kun lähdetään liikkeelle Suomen väestörakenteesta ja koulutustason viimeaikaista trendeistä, päädytään näkymään, jossa inhimillisen pääoman arvioitu määrä alkaa pienentyä noin 15 vuoden kuluttua. Tämä syö kasvukykyä ja tuottavuuskehitystä ja erottaa meidät muista Pohjoismaista, kuten Ruotsista ja Tanskasta, Olli Rehn kertoi.

Rehnin mukaan Suomella on edessään pitkälti samat talouden kestävyyteen liittyvät kysymykset kuin ennen koronapandemiaa, joskin monilta osin aiempaa vaikeampina.

– Julkinen velka on kasvanut. Tällä on merkitystä etenkin, kun työikäinen väestö vähenee ja huoltosuhde heikkenee, Rehn sanoi.

Suomen Pankin pääjohtaja patisti hallitusta palaamaan valtiontalouden menokehyksiin ensi vuonna.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt