Toinen korona-aalto ja brexit muodostavat uhan vientiteollisuudelle. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ekonomisti Talsalle: Kaksi suurta riskiä Euroopan yllä

Toinen korona-aalto ja brexit ovat suurimmat uhat taloudelle.

Toinen korona-aalto johtaisi työttömyyden nousuun, konkursseihin ja viennin supistumiseen. Lisäksi vientiteollisuudelle brexit voi olla kova kolaus, uutisoi Taloussanomat.

Syksylle ennustettu toinen aalto ei kuitenkaan vaikuttaisi eri alojen yrityksiin samalla tavalla. Suurimpiin kärsijöihin kuuluisivat ravintolat sekä matkailu- ja kulttuuri-ala, kun taas nettikaupat ja päivittäistavarakauppa saattaisivat jopa hyötyä tilanteesta. Aiemmin keväällä myös urheilutavaraliikkeet ja osa rakennusvälineliikkeistä raportoivat myynnin kasvusta.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmuksen mukaan joidenkin alojen nousu ei kuitenkaan korvaa menetyksiä.

– Osa kulutuksesta ohjautuu poikkeustilanteessa uudestaan uusiin hyödykkeisiin, mutta se ei poista sitä, etteikö vaikutus olisi kokonaisuudessaan negatiivinen. Rahaa käytetään koronan aikana vähemmän ja ihmiset säästävät enemmän, Lehmus kommentoi.

Lehmuksen mukaan vientiteollisuudelle uhan muodostaa toisen aallon lisäksi Britannian EU-ero, joka voi olla yrityksille jopa yhtä vakava uhka kuin toinen aalto. Mikäli Britannia ja EU eivät saa vuodenvaihteeseen mennessä aikaan sopua vapaakauppasopimuksesta, syntyy Britanniaan suuntautuvalle kaupalle merkittäviä rajoituksia ja tullimaksuja.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen varoittaa myös toisen aallon vaikutuksista pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jotka ovat jo valmiiksi heikoissa kantimissa kevään jäljiltä.

– Globaalin toisen aallon kautta suuremmatkin yritykset voivat olla vaikeuksissa. Jos shokki vähänkään pitkittyy, maksuvaikeudet lisääntyvät, tilauksia ei kerry ja lomautukset muuttuvat työttömyydeksi, Pakarinen toteaa.

Pakarisen mukaan tilanne on kuitenkin toistaiseksi hyvä ja talous on osoittanut elpymisen merkkejä. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, jos toinen aalto käynnistyy yllättäen.

Potentiaalisen toisen aallon vaikutuksista on samaa mieltä myös Wärtsilän viestintäjohtaja Atte Palomäki, joka uskoo toisen aallon vaikuttavan yhtiön toimintaan huomattavasti.

– Jos toinen aalto tulee, ei niitä investointeja varmasti tulla kovin nopeasti tekemään, Palomäki linjaa.

 

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt