Asuntopuolelle esitettiin veronalennuksia. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Ekonomisti: SAK esitti veronalennuksia vain sektorille, jossa se tekee bisnestä

Mauri Kotamäen mukaan SAK on esittänyt vain asuntomarkkinoille osuvia veronalennuksia.

– Ay-liike toimii aktiivisesti asuntomarkkinoilla (Kojamo). Ainoat veronalennukset, joita SAK ehdotti, liittyivät asuntomarkinoihin (varainsiirtovero, kiinteistövero), Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki toteaa Twitterissä.

– Sen sijaan työn verotuksen taso on ilmeisesti kohdillaan, hän jatkaa.

Ay-liikkeellä on merkittäviä omistuksia asuntosijoitusyhtiö Kojamossa. Se on tahkonnut liitoille mittavia sijoitustuloja verovapaasti. Suuria omistajia ovat muun muassa Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.

Eri ay-liitot omistavat Kojamon osakkeista yhteensä noin 45 prosenttia eli lähes miljardin euron arvosta. Kojamo on maksanut viimeisen viiden vuoden aikana yli 130 miljoonan euron osingot ammattiliitoille.

SAK esitti tiistaina hallitusneuvotteluissa kattavaa vero-ohjelmaa. Siihen kuuluu muun muassa osinkoveron kiristäminen, sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaaminen, yrittäjävähennyksestä luopuminen, pysyvä solidaarisuusvero ja kattava varallisuusvero.

SAK:n tästä löytyvässä vero-ohjelmassa esitetään myös esimerkiksi asuntokaupan varainsiirtoveron alentamista yhteen prosenttiin ja kiinteistöveron osalta arvostuksien uudistamista ja huojennus- tai lykkäysjärjestelyn luomista pienituloisille. Varainsiirtoveron osalta perusteluksi kerrotaan työvoiman liikkuvuuden helpottaminen ja kiinteistöveron osalta oikeudenmukaisuus.

Työn verotuksen osalta SAK toteaa, että sen ”kiristämistä on vältettävä”. SAK esittää myös, että pieni- ja keskituloisten ostovoimaa tuetaan tarvittaessa veronkevennyksillä, mutta vain jos talouteen iskee taantuma.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki totesi tiistaina, että SAK vaikuttaa ohjelman perusteella olleenkin mukana vaaleissa.

– Ennen vaaleja ihmettelin, kun SAK teki kattavan vero-ohjelman: en tiennyt järjestön olevan vaaleissa ehdolla. Taisin olla väärässä. Viimeinen sammuttakoon valot: yrittäjävähennyksen poisto, osinko- ja perintöveron kiristys, varallisuusvero ja pysyvä solidaarisuusvero, hän päivitteli.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt