X
SULJE MAINOS

Ekonomisti laski: Suomi pelkää velkaa selvästi enemmän kuin muut EU-maat

Talouskasvu ja työttömyys ovat suurimmat huolemme, sanoo Juhana Brotherus.

Valtion velka huolettaa suomalaisia selvästi enemmän kuin muiden EU-maiden asukkaita. 23 prosenttia suomalaisista arvioi, että valtion velka on maamme suurin haaste. Yhtä korkeaan lukuun pääsevät vain kreikkalaiset. Kuitenkin Suomen julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on vain 60 prosenttia, kun Kreikassa luku on 169 prosenttia.

Tieto käy ilmi Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen Twitterissä julkaisemasta taulukosta. Hän puolestaan on koonnut aineiston joulukuun eurobarometristä ja Eurostatin tilastoista.

– On ymmärrettävää, että Kreikassa ja Portugalissa huolet ovat korkealla, koska velkatasokin on korkealla, mutta Suomen luku näyttää yllättävältä verrattuna velkatilanteeseemme.

Esimerkiksi Saksassa ja Hollannissa, joissa velkaa on hieman enemmän kuin Suomessa, kansalaiset eivät juuri velkaa pelkää. Saksalaisista yhdeksän prosenttia pitää valtion velkaantumista suurimpana haasteena, hollantilaista vain kaksi prosenttia.

Brotherus arvelee, että Suomen poikkeavaan asenneympäristöön on syynä julkisessa keskustelussa leviävä kriisitietoisuus.

– Se osuu turhankin paljon velan määrään, eikä siihen, että talouskasvua ei ole ja työttömyys pysyy korkealla. Voi tässä olla vähän perinnettäkin, että meillä on velkaa kartettu. Se on lähtökohtana hyvä, mutta ehkä nyt mennään vähän ohi maalista.

Hän lisää, että pitkällä aikavälillä Suomen on tehtävä rakenteellisia uudistuksia.

– Painottaisin mieluummin niitä, kuin akuutteja velkalukuja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt