Paperirullia Kankaan vanhalla tehdasalueella Jyväskylässä 2011. LEHTIKUVA / JANNE NOUSIAINEN

Ekonomisti ei pidä teollisuuden tilausten kehitystä huikaisevana

Käytännössä tilausmäärät ovat supistuneet ja ainoastaan hinnat nousseet.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan syksy on sujunut teollisuudessa ilman kriisitunnelmia, mutta kasvutahti on vaatimatonta.

Koko alkuvuoden tilauskertymä on Tilastokeskuksen mukaan plussalla, mutta lukemaa ei voi Appelqvistin mielestä pitää erityisen huikaisevana, kun ottaa huomioon, että samalla jaksolla teollisuuden tuottajahinnat ovat nousseet 4,5 prosenttia. Käytännössä tilausmäärät ovat supistuneet ja ainoastaan hinnat nousseet.

– Esimerkiksi paperiteollisuudessa tilausten arvo nousi syyskuussa kahdeksan prosenttia, mikä voi äkkiseltään tuntua suurelta kasvuluvulta. Tulkinnassa täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että saamaan aikaan kohonnut sellun hinta on nostanut toimialan tuottajahintoja viime vuodesta melkein 14 prosenttia, Appelqvist kertoo pankin tiedotteessa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että teollisuuden tuotanto on kasvussa myös määrällisesti ilman hintojen vaikutusta. Syyskuussa tuotantomäärät olivat 2,5 prosenttia viime vuoden tasoa korkeammalla.

– Kokonaisuudessaan eri tilastot muodostavat yhtenäisen kuvan teollisuuden suhdannetilanteesta. Euroalueen talousvuosi on ollut vaisu ja yhä uudenlaiset tilapäisiksi luonnehditut vaikeudet tuntuvat tulevan vastaan kuukaudesta toiseen, Appelqvist muistuttaa.

Suomessa tilanne on hänen mielestään jonkin verran euroalueen keskiarvoa parempi, mutta täälläkin ollaan odottelevissa tunnelmissa ja katsotaan, miten vahvasti kansainvälisen talouden viileneminen tulee näkymään kotimaassa talven aikana.

– Toistaiseksi tilauskirjat ovat kuitenkin täynnä ja tuotantokapasiteetti käytössä, joten koneet pysyvät lähikuukaudet käynnissä ilman suurempaa huolta äkkipysähdyksestä. Kasvutahti kuitenkin hidastuu, hän ennustaa.

Lue myös:

Teollisuuden tuotanto ja uudet tilaukset kasvoivat

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt