Osa vastaajista uskoo tuottavuuden kohentuvan reilusti koronakriisin jälkeen.

Ekonomisteilta tyrmäys työajan lyhentämiselle

Muutoksen toteuttamista lakimuutoksella tai yleissitovilla työehtosopimuksilla ei pidetä järkevänä tapana ohjata työaikaa.

Suurin osa taloustieteilijöistä ei kannata päivittäisen työajan lyhentämistä lailla tai yleissitovilla työehtosopimuksilla.

Ekonomistikoneen kyselyssä vain seitsemän prosenttia vastaajista piti ajatusta hyvänä tapana ohjata työaikaa. Vastaajista 70 prosenttia oli eri mieltä.

Työaikojen lyhentäminen onnistuisi arvioiden mukaan parhaiten, jos vapaa-ajan lisäämiseen kehitettäisiin nykyistä joustavampia tapoja.

Osa ekonomisteista ennustaa koronakriisin muuttavan pysyvästi monia työelämän käytäntöjä. Vastaajista 29 prosenttia pitää todennäköisenä, että taloudessa syntyvä digiloikka johtaa merkittävään tuottavuusharppaukseen kriisin jälkeen. Taloustieteilijöistä 32 prosenttia oli eri mieltä ja 38 prosenttia epävarmoja kannastaan.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ylläpitämään Ekonomistikoneen vastaukset pohjautuvat riippumattomaan akateemiseen paneeliin. Siihen on kutsuttu virassa olevat suomalaiset kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit, apulaisprofessorit sekä taloustieteen tutkijat, jotka ovat RePec-julkaisutietokannan kärjessä.

Lisäksi mukaan on kutsuttu neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen (PT, PTT, VATT, Etla) sekä Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston johtajat, tutkimusjohtajat ja vastaavassa asemassa olevat. Mukana ovat muun muassa Bengt Holmström, Markus Jäntti, Marko Terviö ja Matti Pohjola.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt