X
SULJE MAINOS

EK:n kyselyssä luvataan 2 000 työpaikkaa digialan kärkiyrityksiin

Vaisuista yleisistä talousnäkymistä huolimatta uudet digitaaliset liiketoiminnot ovat Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan voimakkaassa kasvussa.

Digitaalisen alan edelläkävijäyritykset odottavat EK:n mukaan kasvua liikevaihdossa, investoinneissa ja henkilöstön määrässä uusilla digitalisaation osa-alueilla tämän vuoden aikana.

EK:n toteuttamaan kyselyyn vastanneista yrityksistä 76 prosenttia ennakoi kasvua liikevaihdossa, 62 prosenttia investoinneissa ja 43 prosenttia henkilöstössä tämän vuoden aikana.

Liikevaihdon yritykset odottavat kasvavan yhteensä yli 250 miljoonaa euroa. Uusia investointeja aiotaan tehdä 73 miljoonan euron edestä viidellä digitalisaation eri osa-alueella.

Uusia osaajia edelläkävijäyritykset tarvitsevat EK:n mukaan kyselyn perusteella noin 2 000. Näistä puolet tarvitaan niin sanotun esineiden internetin alueelle.

EK:n digiryhmän vetäjän, Elisan toimitusjohtajan Veli-Matti Mattilan mukaan kasvuodotukset ovat digitalisaation edelläkävijäyrityksissä kiistatta kovat.

– Tämä osoittaa, että kun toimitaan etunojassa ja kehitetään toimintaa voimakkaasti, on mahdollisuus saavuttaa hyviä kasvulukuja. Tällä luodaan Suomeen myös uusia työpaikkoja, hän kertoo EK:n tiedotteessa.

EK muistuttaa myös Palvelualojen työnantajien Paltan tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan palveluyritysten voimakkaimmista kasvajista lähes kaikki ovat digitalisaation hyödyntäjiä tai suunnannäyttäjiä. Lisäksi VTT:n ja Aalto-yliopiston arvion mukaan teollinen internet voisi luoda 48 000 työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä, jos Suomi pysyy kehityksen kärkijoukossa.

EK:n mukaan sen kyselyyn vastanneet yritykset peräänkuuluttavatkin toimia kasvun edelleen vauhdittamiseksi ja kärkijoukoissa pysymiseksi. EK:n johtaja Riikka Heikinheimon mukaan osaamisesta on tulossa selvästi pullonkaula.

– On välttämätöntä saada lisää uusia digitaalisen liiketoiminnan osaajia ja uusia keinoja yritysten osaamisen uudistamiseen, hän painottaa.

Kyselyssä nähtiin EK:n mukaan myös julkisen sektorin digitalisoimisen vauhdittaminen keskeisenä asiana. Sillä edistettäisiin myös yritysten innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä. Lisäksi tarvittaisiin panostuksia tutkimus- ja kehittämistoimintaan ja perusosaamiseen.

EK:n asiantuntija Jari Konttisen mukaan kyselyssä moni vastaaja vaati myös sääntelyn ajantasaistamista.

– Yhtenä konkreettisena toimena hallitus onkin käynnistänyt liikennekaari -uudistuksen, jossa liikennesektorilla poistetaan uudenlaisten digitalisaatiota hyödyntävien palvelujen kehittämisen esteitä, hän mainitsee.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt