EK:n johtaja Ilkka Oksala. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

EK:n johtaja: Laittomat lakot ovat Suomessa ongelma

Ilkka Oksalan mielestä nykyistä sovittelujärjestelmää ei ole syytä muuttaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Ilkka Oksala ei näe tarvetta uudistaa sovittelujärjestelmää, kuten Akava ehdottaa.

– Laittomat lakot ovat Suomessa ongelma ja siksi työrauhalainsäädäntöä on uudistettava. Työriitojen sovittelujärjestelmämme sitä vastoin on hyvä, EK:n Ilkka Oksala kirjoittaa Twitterissä.

Oksalan mielestä sovittelujärjestelmä on toiminut myös nykyisessä liittokohtaisessa työehtosopimisessa.

– Sitä ei ole syytä horjuttaa, Oksala toteaa.

Akava esitti neuvottelujärjestöineen tänään torstaina, että sovittelujärjestelmää pitäisi uudistaa, koska työmarkkinat, neuvottelutoiminta ja sopimusjärjestelmä ovat muuttuneet merkittävästi viime vuosina.

Muilta palkansaajajärjestöiltä tukea

Akavan mielestä päätoimisten sovittelijoiden määrää pitää lisätä ja sovittelijoiden osaamiseen ja puolueettomuuteen on kiinnitettävä huomiota. Laissa pitäisi säätää määräajat sovittelun aloittamiseen, sovitteluprosessin kulkuun ja pakollisen sovintoehdotuksen antamiseen.

Lisäksi Akava ehdotti, että sovittelijatoimiston yhteyteen perustetaan puolueeton talousyksikkö, joka tuottaa talous-, palkka- ja ansiokehityslaskentaa.

Palkansaajajärjestöt ovat sen sijaan kiitelleet Akavan ehdotusta.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää myönteisenä, että Akava on sovittelujärjestelmää pohtiessaan päätynyt jokseenkin samaan kuin hän ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta omissa pohdinnoissaan pari vuotta sitten.

Myös SAK:n suunnasta Akavan esitystä on peukutettu.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt