Charles Michel. LEHTIKUVA / AFP

Elinkeinoelämä varoittaa EU-budjetista riitelystä

EK pitää investointinäkökulmaa tärkeämpänä kuin maksuosuuksien vertailua.

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä Euroopan unionin budjetti pitäisi kohdentaa siten, että se nähtäisiin investointina eikä pelkästään kuluna.

EU-budjetista vuosille 2021–2027 neuvotellaan ensi torstaina alkavassa EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin johdolla käytävät neuvottelut ovat EK:n mukaan kriittiset.

Järjestö varoittaa, ettei keskeisiä EU-ohjelmia saada käynnistettyä ensi vuoden alusta alkaen, jos asiassa ei päästä eteenpäin. Tämä vaikuttaisi haitallisesti Suomen korkeakoulukenttään ja yrityksiin.

EK:n asiantuntija Janica Ylikarjula haluaisi tasapainottaa kapeaa keskustelua budjetin euromääristä. Olennaisinta eivät ole summat, vaan niiden mielekäs käyttö.

Hänen mukaansa paras hyöty EU-rahoituksesta saadaan, kun sillä vahvistetaan yhteistä hyvää ja eurooppalaista synergiaa. Tällöin oman maan maksuosuuksien ja maakohtaisen rahoituksen vertailu ei ole hedelmällisin näkökulma.

EU-budjetilla saatavaa yhteistä hyvää ovat muun muassa yhteinen puolustus, sisäinen ja ulkoinen turvallisuus sekä osaaminen.

Investointinäkökulmaa edustavan elinkeinoelämän mielestä EU-budjettia tulisi kohdentaa talouskasvua tukeviin panostuksiin, kuten tutkimukseen, innovaatiohin, infrahankkeisiin sekä sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen.

Neuvoston sovun jälkeen budjettiin tarvitaan vielä Euroopan parlamentin hyväksyntä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt