Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

EK: Laihakin kauppasopu on voitto

Elinkeinoelämän mukaan kaupankäynti Britanniaan muuttuu merkittävästi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan kauppaneuvotteluiden läpimurto on tärkeä uutinen, sillä EU tarvitsee koronakriisin keskellä myös Iso-Britannian kumppanuutta.

– Yrityksillä on silti edessään vaativia muutoksia kaupankäynnissä Britanniaan. Viranomaisten tuki yrityksille on elintärkeää vuodenvaihteessa ja lähikuukausien sopeutumisvaiheessa, Häkämies arvioi.

EU:n ja Ison-Britannian edustajat ilmoittivat jouluaattona, että osapuolet ovat löytäneet sovun tulevan kaupankäynnin pelisäännöistä 1.1.2021 alkaen.

– Kauppasovinto on tärkeä myönteinen askel, sillä Suomi ja EU tarvitsevat yhteistyötä Iso-Britannian kanssa jatkossakin. Kumppanuuden merkitys korostuu entisestään, kun geopoliittiset jännitteet maailmalla lisääntyvät ja Yhdysvaltojen ja Kiinan valtataistelu luo uusia haasteita myös suomalaisyrityksille, Häkämies sanoo.

Kauppasopu ei muuta tosiasiaa, että sisämarkkinakaupan aika päättyy vuodenvaihteessa. Edessä on vaativa sopeutuminen kaikille yrityksille, jotka käyvät Iso-Britannian kanssa kauppaa. Yritykset kohtaavat uutta byrokratiaa liittyen esimerkiksi tullimuodollisuuksiin, rajatarkastuksiin, alv-maksuihin, viranomaislupiin, tuoteselosteisiin, alkuperätodistuksiin ja muihin velvoitteisiin liittyen.

Tämä paperityö vaatii yrityksiltä resursseja ja uutta osaamista, mikä kaikki nostaa kaupankäynnin hintaa. Lisäksi vuodenvaihteessa nähdään ylimenovaiheesta johtuvia viivästyksiä ja keskeytyksiä kaupankäynnissä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt