X
SULJE MAINOS
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

EK julistaisi hätätilan osaajapulan ratkaisemiseksi

Työperäiseen maahanmuuttoon pitää saada Elinkeinoelämän mukaan uusi vaihde.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaati EK:n syysseminaarissa hätätilan julistamista työvoima- ja osaajapulan ratkaisemiseksi.

Suomessa väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034 ja työikäisiä on 2050–2060-luvuilla 300 000 nykyistä vähemmän. Suomi ei selviä ilman ulkomaisia osaajia. Meidän on houkuteltava heitä Suomeen – ja paljon. EK julkisti syysseminaarin yhteydessä Maahanmuuton täyskäännös -ohjelman.

– Suomessa on nyt otettava kaikki keinot käyttöön työperäisen maahanmuuton edistämiseksi. Ehdotamme, että työ- ja elinkeinoministeriölle annetaan selkeä johtovastuu kansainvälisten osaajien maahanmuuton vauhdittamiseksi. Maahanmuuttovirasto on syytä jakaa kahtia niin, että työperäisen maahanmuuton edistäminen siirretään työ- ja elinkeinoministeriöön, Häkämies esitti.

Muitakin työvoima- ja osaajapulan ratkaisukeinoja on otettava käyttöön. Työvoimapulasta huolimatta pitkäaikaistyöttömyys on Suomessa vain kasvanut. Lokakuussa pitkäaikaistyöttömiä oli 108 000.

– Työvoimapolitiikan on katkaistava työttömyyden pitkittyminen. Uhkana on rakenteellisen työttömyyden pitkittyminen ja niin työtaitojen kuin työtarmon mureneminen, Häkämies sanoi.

– Työvoimapolitiikassa on syytä noudattaa Työ ensin –linjaa. Työn tekemisen tulee aina olla kannattavampaa kuin sosiaaliturvalla eläminen. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja työttömyysturvan omavastuupäivien lisääminen ovat keinoja lisätä työllisyyttä, Ek-johtaja jatkoi.

Suomessa on noin 50 000 syrjäytynyttä nuorta ja vuosittain lähes 20 000 työntekijää joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Kukin tapaus on valtava inhimillinen tragedia ja kansantaloudellinen ja työvoimapoliittinen epäonnistuminen.

– Peruskoulusta lähtien on panostettava tukiopetukseen ja yksilölliseen tukeen. Kaikille ei perinteinen opinpolku sovellu, ja esimerkiksi käytännön osaamista vahvistavaa oppisopimuskoulutusta on kehitettävä houkuttelevammaksi, Häkämies sanoi.

EK esittää työkyvyttömyyseläkkeiden torjuntaan kolmikantaista ”Pohjois-Karjala -projektia”.

– Työkyvyttömyyskehityksen kääntämistä voi verrata Pohjois-Karjalan menestysprojektiin, jolla käännettiin jo kansalliseksi katastrofiksi nousseet sydän- ja verisuonitaudit laskuun. Vastaavaa kansallista projektia tarvitaan nyt työkyvyttömyyden ehkäisyyn, Häkämies sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt