Ilkka Oksala. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

EK kannattaa ansiosidonnaista kaikille

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan yleiselle työttömyysvakuutukselle on eduskunnassa laaja yksimielisyys.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoo uudistaneensa kantaansa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

EK:n mukaan ansiosidonnainen työttömyysturva ei saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen. Nykyjärjestelmää, jossa kaikki maksavat, mutta vain kassan jäsenet saavat, pidetään epäoikeudenmukaisena.

Korona-ajan katsotaan osoittaneen, että kaikki tarvitsevat ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

– Pandemia on alleviivannut, että ansiosidonnaista turvaa eivät saa usein pienipalkkaiset työntekijät ja siksi tarvitsemme lakisääteisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan, EK:n työelämäasioiden johtaja Ilkka Oksala toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa yleisen työttömyysturvan luominen lisäisi kustannuksia, minkä vuoksi samassa yhteydessä tulisi toteuttaa EK:n jo aiemmin esittämät muutokset työttömyysturvan kannustavuuden parantamiseksi.

Tähän sisältyisi muun muassa työttömyysturvan porrastaminen, jolloin uudistus ei toisi lisäkustannuksia eikä vähentäisi työn kannustavuutta.

EK:ssa on valmisteltu vuoden verran uutta kantaa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

– Uudistukselle on eduskuntapuolueissa suuri yksimielisyys ja siksi oletamme, että uudistus toteutetaan, Ilkka Oksala painottaa.

EK:n mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan keskitetty toimeenpano on tarkoituksenmukaisin vaihtoehto siirryttäessä uuteen järjestelmään. Ansiosidonnaista turvaa hallinnoisi jatkossa esimerkiksi Kela tai jokin tätä tarkoitusta varten perustettava rahasto.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt