Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola vuonna 2015. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Eija-Riitta Korhola: Minua ei haluttu eurovaaleihin

Ex-mepin kirjan mukaan kokoomus toivoi häntä erityisesti eduskuntavaaleihin, ei niinkään eurovaaleihin.

Entinen EU-parlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) väittää, että kokoomus ei halunnut häntä ehdokkaaksi vuoden 2019 EU-vaaleissa.

– He eivät halunneet minua ehdokkaaksi. Eduskuntavaaleihin minua kyllä pyydettiin mutta euroehdokkaiden listalle en päässyt, vaikka siellä oli tilaa. Mitään perusteluita en puoluesihteeriltä saanut, vain pelkän ehdottoman ein, Korhola kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Ilkeitä ongelmia.

Hän sanoo, että kun tieto levisi maakuntiin, sieltä tuli ”hurjistuneita yhteydenottoja puoluejohtoon”. Kokoomusjohto perui päätöksen.

Korhola sanoo, että episodi viivästytti kampanjan aloitusta ja varainkeruuta sekä synnytti epäilyjä kampanjatiimissä.

– Mitään apua puolueelta en odottanut, mutta muutamat kampanjatiimissäni ihmettelivät, sabotoidaanko kokoomuksessa kampanjaani, kun sähköpostit menivät väärin kirjoitettuun osoitteeseen tai kun en saanut ajoissa tietoa vaalikoneista tai kun minua ei kutsuttu paneeleihin. Sabotointiin en usko, mutta ehdokkuuden evääminen ja vastauksen pitkittäminen oli fakta.

Korhola arvioi, että jos puolue olisi toiminut toisin, vaalitulos olisi ollut parempi.

– Jos normaali protokolla olisi toteutunut, puolueella olisi neljä meppiä, Korhola sanoo.

Korhola sai vaaleissa 43 000 ääntä ja jäi varasijalle. Kokoomus voitti vaalit ja sai kolme meppiä. Ensimmäinen putoaja oli kuitenkin vihreiden ehdokas, joten kun Suomi sai tammikuun lopussa Brexitin seurauksena yhden meppipaikan lisää, se meni vihreille. Kokoomuksella ja vihreillä on molemmilla nyt kolme EU-parlamentaarikkoa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt