Janne Sankelo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Eihän vain ole kyse jostain hallituksen lehmänkaupasta?”

Oppositio ryöpytti eduskunnassa turvapaikanhakijoiden käyttämistä kausityövoimana.

Ulkomaalaislakia muutetaan niin, että työnteon karenssiaika poistuu suojelua hakeneilta turvapaikanhakijoilta, joiden asia on vireillä. Kokoomus jätti asiasta vastalauseen mukaisen ehdotuksen, joka hylättiin hallituspuolueiden äänin.

Kokoomuksen Janne Sankelo totesi tiistaina eduskunnan täysistunnossa, ettei asiasta ole tullut ”yhtään hullua hurskaammaksi”.

– On edelleen vaikea keksiä järjellistä perustetta sille, miksi työnteko-oikeutta laajennettaisiin edes väliaikaisesti täytäntöönpanokelpoisten maastapoistumispäätösten jälkeiselle ajalle, Janne Sankelo sanoi.

Sisäministeriön poliisiosaston mukaan työnteko-oikeuden laajentaminen ei kannusta kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita palaamaan kotimaahansa.

– Tämä on selvää tekstiä, mutta siitä huolimatta hallitus tuo tämän esityksen. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille annetaan oljenkorsi keplotteluun. Eihän tässä vain ole kyse jostain hallituksen sisäisestä lehmänkaupasta, josta eduskunta ei tiedä mitään?, Sankelo kysyi.

Hänen mukaansa hallituksen hölmöily vaarantaa suomalaista turvapaikkajärjestelmää ja sillä saadaan ehkä parikymmentä työntekijää. Maataloustuottajat itse pitivät lausunnossaan esitystä täysin riittämättömänä.

– Minulle on kerrottu, että Suomen Keskusta olisi sellainen puolue, josta löytyy osaamista maatalouteen liittyvistä kysymyksistä. Täällä on muutama urhea keskustalainen paikalla nyt tätä esitystä puolustamassa, ja haluaisinkin kysyä keskustan edustajilta: Mitä erinomaisia asioita näette tässä hallituksen esityksessä?

Keskustan Esko Kivirannan mukaan maa‑ ja puutarhatalouden kausityövoiman saamiseen liittyviä esityksiä ovat myös määräaikainen korotus työttömyysturvan suojaosaan, työttömyysturvalainsäädännössä tarkoitetun liikkumisavustuksen käyttömahdollisuuden laajentaminen määräajaksi ja maatalouden luopumistuen ansiotulorajan määräaikainen soveltamatta jättäminen.

– Tällä ulkomaalaislain muutoksella, on varsin marginaalinen merkitys kokonaisuuteen nähden, mutta tietysti näillä on oma merkityksensä, Kiviranta perusteli.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt