Pfizerin koronarokotetta pakataan kuljetuksen ja säilytyksen ajaksi jäihin. Youtube Mission Possible: The Race for a Vaccine

”Ei pystytä oppimaan maista, jotka ovat onnistuneet pandemiassa”

Emeritusprofessorin mielestä terveydenhuollon kantokyky päämääränä on absurdia ja vastuutonta.

Eroon koronasta -ryhmä on julkaissut alla näkyvän videon ja tiivistelmän Zero Covid -päivän paneelikeskustelustaan. Yksi sen osallistujista oli THL:n professori emeritus Matti Jantunen.

Professori Matti Jantusen mukaan tuleva uusi normaali ei tule olemaan samaa kuin elämämme ennen pandemiaa. Hän uskoo, että matkailun, tapahtumien ja ravintolatoiminnan palaaminen normaaliin tulee olemaan hidasta.

– Läntisissä yhteiskunnissa pandemian hallintaan oli huono valmius siksi, että yksilöitävää yksilöä ei voi rajoittaa yhteisön hyväksi. Kulttuuri on tavattoman yksilöoikeuskeskeinen. Jopa tapauksissa, joissa yksilönoikeus on ristiriidassa suuren yksilöjoukon edun kanssa, yksilönoikeus menee etusijalle, Matti Jantunen totesi paneelissa.

– Läntinen kulttuuri koetaan niin ylivoimaiseksi, ettei pystytä ottamaan oppia niistä maista, jotka ovat onnistuneet pandemian hoidossa parhaiten.

Hänen mukaansa ”julkisen hallinnon kompastuskivi on pitkä ketju päätöksestä operatiiviseen toteutukseen, jossa jokainen porras voi pysäyttää etenemisen omasta mielestään hyvästä syystä”.

– Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän testaus ja karanteeniin ohjaaminen on yskinyt jo vuoden verran.

Terveydenhuollon kantokyvyn käyttö mittarina ja päämääränä on professorin mielestä absurdi ja vastuuton.

– Täytyy pyrkiä parempaan ja ehkäisemään sairastumisia, hän linjaa.

Professori Matti Jantusen mielestä tukahduttamispolitiikan tulisi olla strategian perusta.

– Tukahduttamalla voidaan pelastaa tapahtuma-ala. Jos kaksi vuotta pidetään tapahtumat suljettuna niin kulttuuriala on vaarassa hävitä.

– Testaus-jäljitys-eristys on avainasemassa. Alueille on saatava velvoittava vastuu tehdä nopeita päätöksiä, aina kun ilmaantuvuus menee tietyn rajan yli. Suomen raja-arvot ovat nyt 20-kertaisia syksyn raja-arvoihin. On hullua kuvitella, että epidemia on meillä hallinnassa näillä raja-arvoilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt