Suomalainen maihinnousuvene harjoittelee hollantilaisaluksen kanssa Hangossa Naton-sotaharjoituksessa. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

”Ei ole sattumaa” – Yle: Tällaisia ovat venäläisten epäilyttävät maakaupat

Hangon kaupunginjohtajan mielestä ulkomaalaisten maakauppoja pitäisi rajoittaa lailla.

Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell sanoo Ylelle pitävänsä ongelmallisena sitä, että venäläiset hankkivat kiinteistöjä puolustusvoimien alueiden liepeiltä.

– Tämä ei mielestäni ole sattumaa, hän toteaa.

Strandell kiistää väitteet siitä, että Hangon kaupunki olisi jättänyt huomioimatta puolustusvoimien toiveen siitä, ettei venäläisomisteiselle Vita Villan tontille myönnettäisi rakennuslupia. Strandell huomauttaa, että kaupunki- tai yleiskaava-alueella on oltava hyvä syy sille, miksei rakennuslupia myönnettäisi.

Vita Villan omistaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva liikemies Boris Rotenberg. Kiinteistö sijaitsee lähellä Syndalenin ampuma-aluetta.

– Tarvitsemme lakeja, jotka estävät ulkomaalaisia ostamasta maata ihan mistä tahansa, Denis Strandell toteaa.

Strandellin mielestä strategisesti tärkeät kohteet olisi turvattava vähintään suoja-alueilla.

– Venäläiset varmaan nauravat partaansa, kun avaamme heille ovet tällä tavalla.

Kaupunginjohtaja Denis Strandell mukaan epäilyttävästi maata ostaneet venäläiset eivät vaivaudu edes esittämään. Hän mainitsee esimerkkinä Kemiön saarelta merivoimien miinavaraston läheltä hankitut kiinteistöt.

– Jos kyse olisi oikeasti kesämökin ostaneista venäläisperheistä, näkyisi sielä jonkinlaista liikennettä. Liikettä ja elämää. Mutta kukaan ei koskaan mene eikä tule.

– Jos ostaa saaria isolla rahalla, luulisi, että niitä haluaa käyttää – mutta ne ovat tyhjillään. Venäläiset eivät edes esitä, että siellä olisi ketään. Sama pätee Vita Villaan. Omistajat haluavat rakentaa saadakseen lisää majoituskapasiteettia, vaikka kukaan ei koskaan käytä sieltä nyt löytyvää taloa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt