Kauppa käy Latvian Viron rajan Alko 1000 Market -myymälässä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Ei mennyt ihan putkeen” – Viro perui alkoholiveron korotuksen, mitä tekee Suomi?

Alkoholiveron korotukset ovat kiihdyttäneet Latvian rajakauppaa ja iskeneet turismiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kysyy twitterissä, miten Suomessa aiotaan suhtautua Viron tuoreeseen päätökseen perua suunniteltu alkoholiveron korotus.

– Mielenkiintoista. Viro peruu helmikuun alkoholiveron korotuksensa. Ei mennyt ihan putkeen. Porukka haki viinansa Latviasta ja verotuotot putosivat dramaattisesti. Mitenköhän Suomi tulee tähän reagoimaan?

Viron oli määrä korottaa alkoholiveroa helmikuussa. valtiovarainministeri Toomas Tõniste pohti kuitenkin jo viime viikolla, pitäisikö korotus perua.

Taustalla on korotetun alkoholiveron odotettua kehnompi tuotto. Viron verottajan mukaan alkoholiverotuloja oli tullut lokakuuhun mennessä liki 16 miljoonaa euroa vähemmän kuin alun perin laskettiin.

Verotuotot ovat laskeneet jyrkästi heinäkuussa voimaan tulleen korotuksen jälkeen. Viimeaikaiset veronkorotukset eivät siis ole johtaneet toivottuun lopputulokseen. Viinarallin Latviaan kerrotaan kiihtyneen ja suomalaisten turistien tuomien tulojen vähentyneen.

Viron tulevia veronkorotuksia on toistuvasti käytetty eräänä perusteena Suomessa kaavailluille alkoholiveron korotuksille. Viron toimien on todettu mahdollistavan korotuksia Suomessakin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt