”Ei anteeksipyyntöä, uhittelu jatkuu” – ministeri loukkaantui pahasti Ville Niinistön luonnehdinnasta

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan vihreiden puheenjohtajan kommentti eduskunnassa oli hyvin loukkaava.

Eduskunnan kyselytunnilla oli torstaina esillä vihreiden Ozan Yanarin kysymys opintotuen leikkaamisesta.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö totesi omassa kysymyksessään olevansa ”kyllä hämmentynyt siitä, että opetusministeri kuulostaa lähinnä innostuneelta siitä, että hän pääsee leikkaamaan opintotukea”.

Eduskunnan pöytäkirjan mukaan kommentti aiheutti hälinää.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi olevansa ”kyllä eri mieltä siitä, että opetusministeri innostuneena esitteli tämän ikävän leikkauksen, jonka hän joutuu toteuttamaan. Muistaakseni juuri tällaisia sanoja hän asiasta käytti”.

Keskustan Olavi Ala-Nissilä huusi väliin ”ei saa vääristellä”.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi seuraavaksi Ville Niinistölle.

– Arvoisa puhemies! Edustaja Niinistö, minä pidän teidän äskeistä puheenvuoroanne hyvin loukkaavana. Me tunnemme toisemme hyvin, ja sinä tiedät, mitä ajattelen koulutuksen merkityksestä ja myöskin siitä, miten tärkeää on se, että jokaisella taustoista riippumatta on mahdollisuus Suomessa kouluttautua ja päästä elämässä eteenpäin, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

Ville Niinistö sai puheenvuoron heti perään, mutta ei käsitellyt asiaa enää. Perussuomalaisten Ari Jalonen huusi tämän vuoksi väliin ”ei tullut anteeksipyyntöä, uhittelu jatkuu”.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi olevansa ”nöyrä ja kiitollinen sen edessä, että olen itse aikoinaan nauttinut opintotuesta”.

– Me ymmärrämme sen merkityksen, mutta tämän leikkauksen vaikeutta ei tämäntyyppinen keskustelu, jota te äsken edistitte, edistä millään tavalla, Stubb totesi Ville Niinistölle.

Kommentit