EHYT väittää: Viron veronkorotukset lopettavat viinarallin

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kummastelee, miksi Viron määrätietoinen toiminta alkoholipolitiikan kiristämiseksi sivuutetaan keskustelussa.

Suomessa käytetään Viron viinarallia perusteluna alkoholipolitiikan vapauttamiselle ja veronalennuksille. Esimerkiksi olutveron puolittamista on viime aikoina ehdotettu keinona vähentää Viron matkustajatuontia.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan argumenteissa unohdetaan, että Viro on nopeasti nostamassa omaa alkoholiverotustaan. Tänä kesänä olutvero nousee Virossa peräti 70 prosenttia.

Kaikkiaan Viro nostaa oluen verotusta yli 160 prosenttia vuosien 2016 ja 2020 välillä. Viron valtionvarainministeriö on arvioinut, että olutlaatikko maksaa näiden korotusten jälkeen Virossa yli 18 euroa. Ennen korotuksia hinta on 11 euroa. Suomessa Alkossa vastaava 24 tölkin paketti A-olutta maksaa lähes 50 euroa.

– On kummallista, että Viron määrätietoinen toiminta alkoholipolitiikan kiristämiseksi yritetään sivuuttaa kotimaisessa keskustelussa, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula.

Yhtenä vahvimmista perusteista uudelle alkoholilaille on pidetty Viron viinarallia, joka uhkaa kotimaista alkoholin myyntiä. EHYT ry:n mukaan nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että tämä ralli on loppumassa virolaisten poliitikkojen päätöksillä.

– Pieni osa matkustajatuonnista saattaa siirtyä muihin maihin, esimerkiksi Latviaan, mutta se ei missään tapauksessa tule korvaamaan Viron tuonnin laskua. Esimerkiksi matka-aika pitenee ja matkakulut kasvavat, Hannula sanoo.

EHYT ry:n mukaan oluen matkustajatuontia Virosta ei voida pitää kestävänä perusteena alkoholipolitiikan vapauttamiselle Suomessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt