Keskustan kansanedustaja Eeva-Maria Maijala. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eeva-Maria Maijala: Oli oikein puhua synnytystalkoista

Keskustan kansanedustajan mukaan suurempiin lapsilukuihin kannustavista puheista loukkaannutaan liian herkästi.

Keskustan kansanedustaja Eeva-Maria Maijala kuvailee blogissaan Suomen laskevia syntyvyyslukuja ”kansalliseksi katastrofiksi”.

– Se on otettava vakavasti. Kaikkia perhepoliittisia toimia suunniteltaessa ja tehtäessä on tämä lähtökohta otettava huomioon, Maijala toteaa.

Vuodesta 2016 vuoteen 2017 syntyvyys aleni lähes 5 prosenttia. Tilastojen mukaan luvut olivat aiemmin yhtä matalalla tasolla nälkävuonna 1868.

– Meidän on haettava esille kaikki tekijät, jotka heikentävät monia lapsia synnyttäneen naisen asemaa ja korjattava ne. Meidän pitää saada kokea, että kaikki lapset saavat samat yhteiskunnan edut, oli lapsi pienestä tai suuresta perheestä.

Maijala puolustaa sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinteen viimevuotisia lausuntoja ”synnytystalkoista”.

– Nykyään herkästi loukkaannutaan ja koetaan lapsettomien ihmisten syyllistämisenä, kun koetetaan käyttää lasten hankkimiseen ja suurempiin lapsilukuihin kannustavia puheenvuoroja. Tämä on kuitenkin täysin välttämätön tavoite. Esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja, edustaja Antti Rinne, oli aivan oikeassa puhuessaan synnytystalkoista.

Maijalan mukaan hoitovapaat eivät saisi vähentää naisten eläkettä. Myöskään työnantajien ei pitäisi kärsiä nuoren naisen palkkaamisesta. Äideille tulisi taata mahdollisuus irrottautua töistä lyhyiksi ajoiksi, jos lapsi sitä tarvitsee.

– Emme saa kuitenkaan kokea, että naisen velvollisuus on olla lastentekokone. Oma jaksamisemme ja terveytemme on tärkeä asia.

– Onko aika alkaa puhua perhepolitiikasta? Vain se antaa turvan tehdä riittävästi lapsia, jotta Suomessa voidaan ja jotta Suomen kansa elää tulevaisuudessakin, Maijala pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt