Eero Lehdestä pääministerin yrittäjäpoliittinen neuvonantaja

Alexander Stubb haluaa kokeneen talousmiehen tietotaidon puolueen käyttöön.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb lisää kierroksia päämääränä Suomen nostaminen talousahdingosta. Stubb on pyytänyt kokenutta yritysjohtajaa, kansanedustaja Eero Lehteä yrittäjäpoliittiseksi neuvonantajakseen.

– Meillä on puolueessa eri elämänpolkuja käyneitä, asiantuntevia ihmisiä. Pääministeri tarvitsee kaiken tuen yhdessä kokoomuksen tärkeimmistä teemoista eli yrittäjäpolitiikassa. On vaikea kuvitella tähän parempaa henkilöä kuin Eero Lehti, Stubb sanoo Nykypäivälle ja Verkkouutisille.

Lehti muodostaa kansanedustaja Eero Suutarin (kok.) kanssa eräänlaisen työparin. Kajaanilainen kansanedustaja Suutari valittiin vastikään kokoomuksen yrittäjäpoliittisen toimikunnan puheenjohtajaksi.

– Eero (Lehti) tulee saamaan täysin vapaat kädet pohtia, miettiä, kääntää jokaisen kiven, millä tavalla lähdemme rakentamaan seuraavaan hallitusohjelmaan yrittäjäpoliittista agendaa, Stubb luonnehtii.

Lehti perusti 26-vuotiaana Taloustutkimuksen, jonka edelleen omistaa. Hän toimi pitkään myös merkittävänä kustantajana ollessaan Suomen Lehtiyhtymän omistaja. Lehti myi Lehtiyhtymän viime vuonna Keskisuomalaiselle. Keravalainen Lehti toimi vuosia Suomen Yrittäjien puheenjohtajana.

Kynnys korkealla

Lehti on patistellut pitkään nykyistä ja edellisiä hallituksia heräämään siihen, että ilman työllistämisen helpottamista Suomen talouskasvu uhkaa jäädä pysyvämmin vaatimattomaksi. Lehden mukaan Suomessa työllistäviä yrittäjiä on aivan liian vähän. Porras yksinyrittäjästä työllistäjäksi on korkea.

– Maa voisi paljon paremmin ja pääministerilläkin olisi vähemmän ongelmia, jos meillä olisi kolmen prosentin jatkuva talouskasvu. Sen jälkeen valtaosa ongelmista ratkeaisi automaattisesti, koska tulorahoitus riittäisi menojen kattamiseen, Lehti summaa.

Lehti sanoo, että hän aikoo tuoda kohtuullisen pikaisella aikataululla sellaisia konkreettisia ehdotuksia, jotka olisivat toteutuskelpoisia ja talouskasvuun sysääviä.

Yksi keskeinen asia on teknologian kehittämiskeskuksen Tekesin sadoilla miljoonilla rahoittamien prototyyppien edelleen rahoitus, eli innovaatioiden muuttaminen myytäviksi tuotteiksi. Pullonkaulana on Lehden mukaan rahoitus. Lehti kävisi työeläkeyhtiöiden rahamassilla. Sieltä pitäisi ammentaa kohtuuhintaista lainaa lupaaville yrityksille.

– Työeläkeyhtiöiden rahoitusomaisuutta annettaisiin joko Finnveran vakuudella tai ilman yrityksille liiketoiminnan käynnistämiseksi, Lehti ehdottaa.

Lehti arvioi, että tällaisia lupaavia käynnistyshankkeita on jo nyt 2 000–3 000, mikäli siis rahoitus kyettäisiin järjestämään nykyistä paremmin ehdoin.

Toinen merkittävä asia on verotus. Lehti heittää ensin pallon keskustan Juha Sipilälle.

– Olin yllättynyt Sipilän kommentista, että yritysverotusta voitaisiin alentaa, mutta vastaavasti osingonsaajan veroja kiristää. Pk-yrityksissä nämä kuitenkin lasketaan yhteen, hän huomauttaa.

Lehden mukaan kasvun kannalta Viron yritysveromalli on pitkällä tähtäimellä kannustavampi kuin Suomen yritysverotus. Virossa yritysten voittoja ei veroteta ollenkaan. Yrityksiä verotetaan vasta silloin, kun yrityksestä otetaan rahaa ulos.

– Nollaverotus johtaa kasvuun, Lehti sanoo ja vakuuttaa verokilpailun vain kiristyvän.

Neuvoja jopa vasemmistolle

Lehti tunnetaan suorapuheisena, oikeistolaisenakin poliitikkona. Stubb ei pidä Lehden nimitystä kuitenkaan riskinä, päinvastoin.

– Pääministerin yrittäjäpoliittinen neuvonantaja on ansioitunut yrittäjä, joka on työllistänyt satoja, ellei tuhansia ihmisiä. Tämäntyyppisin henkilön käyttämättä jättäminen olisi velvollisuuksien laiminlyöntiä, Stubb vastaa.

– Voin kertoa, että täällä eduskunnassa kaikki puolueet käyttävät minua ilmaisena konsulttina näissä asioissa. Jopa vasemmistoliitossa kaksi merkittävää poliitikkoa on käynyt minulta apua kysymässä, Lehti naurahtaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt