Eero Heinäluoma: Pitkissä listoissa päähuomio on puolueiden ohjelmissa

SDP:n kansanedustajan mukaan ihmisillä on vaikeuksia löytää sopivaa ehdokasta, jos vaaleja järjestetään yhtä aikaa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi viikonloppuna, että ajatus listavaalista on noussut esiin osana aluehallintouudistuksen valmistelua. Hallitus päättää lähikuukausina uusien maakuntavaltuustojen vaalitavasta. Uuden maakuntahallinnon myötä syntyy uudenlainen valtakeskittymä.

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoman mukaan ehdokkaiden määrä vaalipiirissä tulee olemaan erittäin suuri, jos maakuntavaalit ja kuntavaalit järjestetään yhtä aikaa. Hän muistuttaa, että Suurissa kaupungeissa voi olla 500-1 000 ehdokasta kuntavaaleissa ja lähes sama määrä maakuntavaaleissa.

– Nyt jo tämä informaatiotulva on johtanut sellaiseen ähkyyn, että kun kysytään, miksi ihmiset eivät äänestä, niin tärkein syy ei ole protestointi; suurin syy on se, että sopivaa ehdokasta ei löydy, Heinäluoma sanoi Ylen Ykkösaamussa.

– Ennusteeni on se, että jos mennään kunta- ja maakuntavaaleissa samalla satojen ehdokkaiden järjestelmällä, niin tulee vaikeuksia saada aikaan järkevää vaalitaistelua.

Heinäluoman mukaan uudet vaalit tuovat huomattavan muutoksen aikaisempaan.

– En tiedä, onko se muutostarve näiden vanhojen vaalien puolella, vai pitäisikö miettiä enemmän sitä, miten nämä maakuntavaalit istuvat tähän nykyiseen vaalijärjestelmään.

Heinäluoman mielestä Suomen vaalijärjestelmä on kansainvälisesti ja eurooppalaisittain katsottuna erikoisemmassa päässä. Yleisesti Euroopassa on listavaalit tai yhden henkilön vaalipiirit.

– Kun on pitkät listat, se päähuomio on puolueiden esittämissä ohjelmissa ja näitä vertaillaan keskenään. Henkilökohtaisessa vaalijärjestelmässä nykymuodossaan käytetään aika paljon rahaa ehdokkaiden mainontaan, ja se ohjaa huomiota ehdokkaiden välisiin eroihin.

Kommentit