Eero Heinäluoma. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Eero Heinäluoma: Hallitus vahingoittaa eduskunnan arvovaltaa

SDP:n kansanedustaja toteaa hallituksen luoneen työmarkkinoille konfliktitilanteen, jota se ei osaa ratkaista.

Sosialidemokraattien kansanedustaja Eero Heinäluoman mukaan täystyöllisyyden tavoittelu on olennaisen tärkeää kotimaisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Hän painotti eduskunnassa pitämässään ryhmäpuheenvuorossa, että tavoitteeseen tulisi pyrkiä sopimisella, eikä ”repimällä ja riitelemällä”.

– Työelämässä ei etenkään nyt, kun talouden rattaat pyörivät, kaivata vastakkainasettelua. Valitettavasti (Juha) Sipilän hallitus on kylvänyt työmarkkinoille riidan siemenen, josta on kasvamassa todellinen uhka sekä palkansaajien oikeuksille, että vakaalle talouden toimintaympäristölle, Heinäluoma sanoi.

– Palkansaajan oikeuksien heikentäminen, epävarmuuden synnyttäminen ja pelon ilmapiirin luominen työyhteisöihin eivät ole toimivia työllisyyslääkkeitä.

Heinäluoman mukaan irtisanomissuojan muuttamisella ”ei ole mitään tekemistä” työllisyyden parantamisen kanssa. Hän viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan muissa maissa vastaavilla muutoksilla on ollut pieni tai olematon vaikutus työllisyyteen.

– Sipilän hallitus on nyt pahasti väärillä raiteilla. Kun hallituksen pitäisi koota kansakuntaa ja edistää yhteistyötä, tämä hallitus jakaa kansakuntaa ja synnyttää vastakohtaisuuksia. Hallitus ei tunnu luottavan itseensä. Hallitus menisi mielellään eduskunnan selän taakse värjöttelemään. Siitä kielii tämä tiedonanto.

Heinäluoman mukaan irtisanomissuojaa koskeva tiedonanto vahingoittaa hallituksen uskottavuutta ja eduskunnan arvovaltaa.

– Hallitus on taitamattomalla toiminnallaan luonut työmarkkinoille konfliktitilanteen, jota se ei osaa ratkaista. Nyt hallitus pyrkii vetämään eduskunnan osapuoleksi kiistaan, jossa eduskunta ei ole osapuoli, ja hakee perustuslaissa määrätystä lainsäätämisjärjestyksestä poiketen jonkinlaista etukäteishyväksyntää lakiesitykselle, jota ei ole vielä olemassa.

– Näillä perusteilla esitän, että eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti sen luottamusta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt