Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa. LEHTIKUVA / RAIMO POUTANEN

Edustajat huolestuivat maakuntien sairaanhoidosta

Kokoomuksen kansanedustajien mielestä hallituksen uudistukset heikentävät maakuntien terveyspalveluita.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Paula Risikko kritisoivat Sanna Marinin (sd.) hallituksen asetusta erikoissairaanhoidon työjaosta ja keskittämisestä, jota viimeistellään parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Erityisesti asetuksessa tarkastellaan vaativan kirurgian keskittämistä yliopistosairaaloihin.

– Mikäli kaavaillut muutokset tulevat voimaan, tulevat viiveet etenkin syöpäsairauksien hoidossa väistämättä kasvamaan. Pahimmillaan maakuntien keskussairaaloiden kirurginen päivystysvalmius tulee heikkenemään, koska osaajat siirtyvät työhön sinne, missä ammattitaitoa voi käyttää ja kehittää, Laiho ja Risikko arvioivat tiedotteessa.

Kansanedustajat kritisoivat etenkin sitä, että ennen joulua esitelty asetusluonnos heikentäisi entisestään lähes kaikkien muiden sairaaloiden kuin yliopistosairaaloiden palveluja.

– Kaavaillut muutokset ovat kylmää kyytiä maakuntien keskussairaaloille, eli sairaanhoitopiirien alueilla asuville kansalaisille.  Muutokset tulevat heikentämään entisestään perustuslain edellyttämää kansalaisten yhdenvertaisuutta terveyspalvelujen saannissa, toteavat kansanedustajat.

Edustajien mukaan erikoissairaanhoidon keskittämisen pitäisi perustua laatuun ja vaikuttavuuteen eikä pelkästään määriin.

– Erikoissairaanhoidon ja erityisesti vaativien hoitojen keskittämistä toki tarvitaan, mutta keskittämisen pitää perustua korkeaan osaamisen ja sen tuomaan laatuun ja vaikuttavuuteen. Tällä hetkellä keskittäminen perustuu liian paljon sairaaloissa tehtävien toimenpiteiden ja leikkausten määriin – ei laatuun ja vaikuttavuuteen. Korkeaa osaamista on kuitenkin laajalti myös muualla kuin yliopistosairaaloissa. Erikoissairaanhoidon keskittäminen pitää uudistaa osana sote-uudistusta ja luoda keskittämisen perustaksi palvelujen laadun- ja vaikuttavuuden arviointijärjestelmä, kansanedustajat sanovat tiedotteessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt