Verkkouutiset

Eduskunnassa toivotaan virallista anteeksipyyntöä pakkosteriloinnin uhreille

Kansanedustaja Hanna Sarkkisen mielestä rotuhygieniaan perustuva pakkosterilointipolitiikka oli häpeällinen vaihe Suomen historiassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen virallisesta anteeksipyynnöstä pakkosteriloinnin uhreille.

– Suomen valtion rotuhygieniaan perustuva pakkosterilointipolitiikka oli häpeällinen vaihe Suomen historiassa. Kysymmekin, voiko valtioneuvosto aloittaa sovintoprosessin pakkosteriloinnin uhriksi joutuneiden osalta ja viimein esittää heille virallisen anteeksipyynnön, ryhmän puheenjohtaja Hanna Sarkkinen (vas.) kertoo. Hän on kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Suomessa pakkosteriloitiin 1930-1960-luvuilla arviolta ainakin yli 12[nbsp]000 ihmistä. Rotuhygieniaan tähtäävän politiikan uhriksi joutui köyhiä, kehitysvammaisia, mielisairaita, epileptikoita, romaneja, yksinhuoltajia, kuuroja ja seksuaalisesti liian halukkaina pidettyjä ihmisiä. Suurin osa heistä on naisia.

Suomi ei ole koskaan esittänyt virallista anteeksipyyntöä pakkosteriloiduille ihmisille. Heitä on yhä elossa, sillä pakkosteriloinnit lopetettiin vasta vuonna 1970, ja uhrit olivat yleensä nuoria. Esimerkiksi Ruotsi esitti anteeksipyynnön pakkosteriloinnin uhreille jo vuonna 1999.

”Äärimmäinen oikeudenloukkaus”

Hanna Sarkkinen pitää välttämättömänä, että myös Suomi ottaa vahvan roolin menneiden, valtiolähtöisten ihmisoikeusloukkauksien tunnustamisessa.

– Lisääntymiskyvyn vieminen ihmiseltä väkisin on äärimmäinen oikeudenloukkaus. Se riistää oikeuden ja mahdollisuuden perheen perustamiseen ja haavoittaa ihmistä pahimmillaan loppuiäksi, Sarkkinen sanoo.

Uudessa hallitusohjelmassa korostetaan ihmisoikeuksia ja seksuaalioikeuksia. Esimerkiksi translakia aiotaan muuttaa niin, että transihmisen, joka haluaa vahvistaa juridisen sukupuolensa, ei enää tarvitse todistaa lisääntymiskyvyttömyyttään.

Lisäksi valtioneuvosto aikoo käynnistää sovintoprosessin kuuroihin kohdistuneista oikeudenloukkauksista Suomen historiassa. Kuurot olivat yksi väestöryhmä, johon myös pakkosteriloinnit kohdistuivat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)