Eduskunnan virkamies vastaa arvosteluun: Esittäydyin todennäköisesti yhtenä tarkoitetuista trolleista

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen keskusteli valiokunnan sihteerin Peter Saramon kanssa suomalaistoimittajaa australialaislehteen arvostelleesta kirjeestä.

Verkkouutiset kirjoitti perjantaina tapauksesta, jossa eduskunnan suuren valiokunnan sihteeri, valiokuntaneuvos Peter Saramo oli kirjelmöinyt australialaiselle The Sydney Morning Heraldille lehden jutusta. Siinä kerrottiin palkittuun suomalaistoimittajaan Jessikka Aroon kohdistuneesta häirinnästä. Kirjeessään Saramo arvosteli tapaa, jolla Aro on kirjoittanut Venäjän nettitrolleista.

– The Sydney Morning Heraldissa oli artikkeli, jossa viitattiin minuun. Kirjoitin vastineen, valiokuntaneuvos Peter Saramo kertoo Verkkouutisille.

Hän kertoo kirjoittaneensa vastineen, koska Aro oli tuonut esille väitteen, että eduskunnassa toimisi virkamiehiä, jotka toimivat sosiaalisen median trolliryhmissä.

Lehden alkuperäisessä jutussa kerrotaan, että ”Aro sanoo havainneensa joitakin ’korkean profiilin virkamiehiä’ Suomen eduskunnassa, jotka vaanivat sosiaalisen median trolliryhmissä”.

– Kirjoitin minä-muodossa niin, että esittäydyin todennäköisesti yhtenä tarkoitetuista trolleista ja koska tämä oli se sisältö, pidin asianmukaisena mainita, mikä on minun virka-asemani eduskunnassa, Saramo kertoo.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) tulkitsee myös Saramon kirjeen niin, että Saramo on kirjoittanut vastineen The Sydney Morning Heraldin juttuun.

– Koen, että hän on käyttänyt siinä sananvapauttaan. Siihen en halua missään nimessä puuttua. Minulle sananvapaus on pyhä arvo, Virolainen kommentoi tapausta Verkkouutisille.

Virolainen kuitenkin pitää keskeisenä sitä, kirjoittaako eduskunnan virkamies työtehtäviensä ulkopuolella virkamiehen roolissaan vai yksityishenkilönä.

Saramo allekirjoitti kirjeensä esittäytymällä ”Suomen eduskunnan EU-sihteeristön johtajaksi”, mikä vastaa eduskunnan suuren valiokunnan sihteerin tehtävää.

– Siinä ehkä mennään harmaalle alueelle, että joku voi tulkita sen olevan eduskunnan kanta, mitä se ei missään nimessä ole, Virolainen sanoo.

Saramon mukaan kirje on kirjoitettu niin, että esitetyt mielipiteet ovat hänen omiaan.

Virolainen toteaa, että itse kirjeen sisällössä ei viitata missään vaiheessa eduskuntaan.

– Minun mielestäni Saramo on tehnyt selväksi, että se on hänen oma kantansa, ja se ei ole hänen työnantajansa kanta, Virolainen sanoo.

Virolainen kertoo keskustelleensa kirjeestä Saramon kanssa.

– Keskustelimme siitä, että se, mitä hän kirjoittaa yksityishenkilönä, hän kirjoittaa yksityishenkilönä, eikä missään nimessä sekoita eduskuntaa hänen omiin kirjoituksiinsa, Virolainen kertoo.

Häne kertoo keskustelleensa tapauksesta myös eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan kanssa.

Virolaisen mukaan asia on tältä osin nyt käsitelty. Hän huomauttaa, että aika ajoin on keskusteltava siitä, että jokainen toimii omassa roolissaan riittävän selkeästi, ettei tule sekoittamisen vaaraa, mitä virkamies sanoo yksityishenkilönä ja mitä eduskunnan virkamiehenä.

– Haluan, että on selvä ero sen välillä, mikä on yksityishenkilönä kirjoitettua ja mikä on virkamiehenä, ettei eduskuntaa ja suurta valiokuntaa sekoiteta mihinkään loanheittoon.

Peter Saramo itse pitää pelisääntöjä selkeinä, koska ne ilmenevät hänen mukaansa laista.

– Pelisäännöt ovat minusta lain mukaan varsin selkeät. Ensinnäkin yleinen asiallisuus täytyy säilyttää ja toiseksi ei saa vaarantaa yleistä luottamusta virkatehtävien asianmukaiseen hoitoon.

– En koe, että tässä olisi mitään epäselvää, Saramo sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt