Verkkouutiset

Edessä on uusi virusaalto – tutkijajoukolta painava vetoomus

Asiantuntijat esittävät koko Euroopan yhteisiä toimia taudin pysäyttämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entistä herkemmin tarttuvat koronavirusvariantit vaativat nopeita yleiseurooppalaisia toimia, kansainvälinen tutkijajoukko vaatii arvostetussa The Lancet -lehdessä julkaistussa vetoomuksessaan.

Tutkijoiden mukaan monilla koronavirustartunnat alas painaneilla Euroopan valtioilla voi virusmuunnosten takia olla pian edessään uusi aalto nykyisistä rajoitustoimista huolimatta.

– Kun tarttuvampi variantti on saanut jalansijan, tulee uusien tartuntojen määrän kasvun tasaamisesta yhä vaikeampaa, asiantuntijat varoittavat.

Vetoomuksessa huomautetaan, että rokotukset vievät vielä pitkään, ja maat joutuvat painimaan korkeiden tartuntamäärien ja niiden seurausten kanssa kuukausia. Väestön hitaasti kasvava immuniteetti ja virukseen kohdistuva evoluutiopaine voivat tutkijoiden mukaan synnyttää myös uusia entistä tarttuvampia koronavariantteja.

– Samalla kun odotamme tutkimustietoa uusien varianttien ymmärtämiseksi, on tehtävä yhteiseurooppalaisia päätöksiä ja ryhdyttävä välittömästi toimiin uusien varianttien leviämisen pysäyttämiseksi, he vetoavat.

Mikäli näin ei toimita, tulevat tartuntamäärät ja terveydenhoidon kuormitus tutkijajoukon mukaan kasvamaan jopa romahduspisteeseen asti.

Selvä strategia

Tutkijoiden vetoomukseen sisältyy joukko toimia, joihin Euroopan valtioiden tulisi heidän mielestään ryhtyä taudin leviämisen pysäyttämiseksi.

– Ohjaava periaate on vähentää uusien tartuntojen määrää niin nopeasti kuin mahdollista, koska tällä on suuri hyöty terveydelle, yhteiskunnalle ja taloudelle. Kaikkien Euroopan valtioiden yhteiset toimet tekevät kansallisista ja paikallisista toimista tehokkaampia ja vaikuttavampia ja suojaavat kansanterveyttä koko Euroopassa, tutkijat toteavat.

Toimenpide-ehdotuksissa suositellaan matalien tartuntamäärien tavoittelua nopeasti ja selvällä strategialla. Tutkijoiden mielestä kansaa pitäisi motivoida asettamalla koronatoimille selkeät tavoitteet, jotka pitää saavuttaa, jotta toimia voidaan löysätä. Myös sosiaaliseen ja taloudelliseen tukeen pitäisi kiinnittää huomiota.

Varsinaisina toimenpiteinä suositellaan kontaktien rajoittamista, lisäpanostuksia etätyön ja etäkoulun mahdollistamiseen. Tutkijoiden mukaan ihmisten tulisi pyrkiä pitämään sosiaaliset ”kuplansa” pieninä ja vakaina niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Yksilötasolla tartuntoja tulisi estää etäisyyden pitämisellä, hygienialla, maskeilla, tuuletuksella, väenpaljouksien välttämisellä ja järjestämällä FFP2-tason suojaimet niille, jotka niitä tarvitsevat ja jotka eivät voi työskennellä kotoa käsin.

Tutkijat korostavat ajoissa toimimisen tärkeyttä. Rajoituksia tulisi heidän mukaansa säätää jo ennen tartuntapiikkejä. Vetoomuksessa kehotetaan myös muun muassa lisäämään sekvensointia, jotta virusvarianttitapaukset tunnistetaan.

Pysäyttäkää virus rajalle

Tutuiksi tulleiden toimien lisäksi tutkijaryhmä kehottaa maita pysäyttämään koronavirustapaukset rajoilleen.

– Vähentäkää matkustamista kansallisten rajojen sisällä ja niiden yli. Vaatikaa testejä ja karanteeneja rajat ylittäviltä matkustajilta. Testi tulisi edellyttää 24 tuntia ennen matkaa ja 7-10 päivää matkan jälkeen.

Tutkijat esittävät myös karanteeneja kaikille, jotka tulevat korkean ilmaantuvuuden maista tai paikoista, joissa ”epäilyttäviä variantteja” esiintyy.

Myös riskiryhmien suojelua tulisi tutkijoiden mukaan kehittää sekä edistää valtioiden välistä tiedonvaihtoa toimivista strategioista.

Viimeisenä tutkijaryhmä kehottaa parantamaan rokottamisvauhtia aina rokotteiden tuotannosta lähtien.

– Pääperiaatteena on estää välttää varianttien tulo maahan, estää niiden leviäminen ja kehittää molekyylivalvontaa. Mitä aiemmin ja nopeammin maat toimivat, sitä nopeammin rajoituksia voidaan purkaa. Kaikkia toimia pitäisi koordinoida ja synkronisoida Euroopan laajuisesti, tutkijat toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)