”Ebola testasi meitä ja me epäonnistuimme surkeasti – olemme pahasti myöhässä”

Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim haluaa länsimaiden tukevan suunnitelmaa uuden maailmanlaajuisen terveysrahaston luomiseksi.

Maailmanpankin pääjohtajan Jim Yong Kimin mukaan kansainvälinen yhteisö epäonnistui surkeasti toimissaan Ebola-viruksen torjunnassa.

– Ebola asetti meidät kokeeseen, ja me epäonnistuimme. Me epäonnistuimme surkeasti.

Virus on tappanut jo yli 3 800 ihmistä Länsi-Afrikassa. Kim varoittaa, että myös Espanjaa ja Yhdysvaltoja koskeva kriisi pahenee entisestään.

Kimin mukaan länsimaiden pitäisi tukea suunnitelmaa uuden maailmanlaajuisen terveysrahaston luomiseksi. Rahaston koko olisi noin 15,5 miljardia euroa. Rahaston avulla pyrittäisiin reagoimaan välittömästi hätätapauksiin.

– Olemme myöhässä. Olemme todella myöhässä. Meidän olisi pitänyt tehdä niin monia asioita. Olisi pitänyt rakentaa terveydenhoitojärjestelmiä. Ensimmäisten tapausten paljastuttua olisi pitänyt järjestää seurantaa. Olisi pitänyt olla organisoitu reaktio, Kim sanoo The Guardianille.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan Ebolaan kuolleiden ihmisten määrä Länsi-Afrikassa on nyt 3 879. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että epidemia olisi saatu hallintaan.

Yhdysvallat ilmoitti tehostavansa ponnistuksiaan Ebolan vastaisessa toiminnassa ja tiukentavansa seulontamenettelyjään lentokentillä. Myös Britannia ilmoitti tehostavansa toimiaan.

– Ebola-tapausten levittyä Espanjaan ja Yhdysvaltoihin mahdollisuus viruksen leviämiselle muihin Euroopan maihin on melko korkea.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt