Erostaan Syyria-päätöksen jälkeen ilmoittaneet puolustusministeri James Mattis ja erityislähettiläs Brett McGurk. LEHTIKUVA / AFP Win Mcnamee

”Donald Trumpin vetäytyminen Syyriasta luo ISIS 2.0:n”

USA:n jättämä aukko luo terroristeille mahdollisuuksia vahvistaa asemaansa.

Donald Trumpin ilmoittama nopea vetäytyminen Syyriasta voi luoda ISIS:lle tilaa uudelleensyntymiseen, arvioi ulkopolitiikkaan erikoistuneen Chatham House -ajatushautomon Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Lina Khatib.

Trump ilmoitti vetäytymispäätöksen yhteydessä, että ISIS on voitettu. Se ei presidentin mukaan enää muodostaa uhkaa Yhdysvalloille. Khatibin mukaan analyysi on täysin väärä.

– ISIS on kaukana voitetusta. Se vain odottaa oikeaa hetkeä uudelleensyntyä ja ryhtyä yhä opportunistisempiin iskuihin Syyriassa ja ympäri maailman, Khatib sanoo Vice Newsille.

Trumpin äkillinen päätös vetää Syyriassa olevat 2000 amerikkalaissotilasta pois on sisäpiirilähteiden mukaan järkyttänyt hänen avustajiaan. Myös puolustusministeri James Mattis erosi tehtävästään nopeasti Trumpin päätöksen jälkeen. Aiemmin suunniteltua eroaan aikaisti myös Yhdysvaltain ISIS:n vastaisen taistelun erityislähettiläs Brett McGurk.

– En voi toimia näiden uusien ohjeiden mukaisesti ja samanaikasesti pitää kiinni suoraselkäisyydestäni, McGurk kirjoitti kollegoilleen lähettämässään sähköpostissa.

Soufan Center -ajatushautomon tutkijan Colin P. Clarken mukaan USA:n päätöstä tullaan käyttämään terroristien propagandassa ahkerasti.

– Tämä on suuri moraalia nostava asia ISIS:lle ja sen kannattajille, Clarke arvioi.

ISIS-taistelijoiden määrästä on esitetty viime aikoina eriäviä arvioita. Terroristijärjestö on heikentynyt kuitenkin huomattavasti. USA:n asevoimien raportissa taistelijoiden määräksi arvioitiin aiemmin tänä vuonna 14 000, mutta osa upseereista piti lukea liian korkeana.

Iso osa asiantuntijoista ei pidä Trumpin päätöstä vetäytyä pitkäksi venyneestä konfliktista sinänsä kiistanalaisena, mutta huolta on aiheuttanut erityisesti päätöksen valmistelemattomuus. Synkimmän arvion tilanteesta esittää Joe Bidenin ulkopoliittisena neuvonantajana tämän varapresidenttikaudella toiminut Michael Carpenter.

– Luomme tällä väistämättä olosuhteet ISIS 2.0:lle, Carpenter sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt