Donald Trump puolusti puheessaan alkuperäiskansojen pyhälle maalle rakennettua monumenttia. LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Donald Trumpin puhe suututti alkuperäiskansat

Trump kritisoi puheessaan ankarasti viimeaikaisia monumenttien poistamisia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi perjantaina Mount Rushmorella pitämässään puheessa pyrkimykset ”tuhota Amerikan historiaa”, uutisoi CNN.  Trump nosti esimerkiksi viimeaikaiset rasistisiksi koettujen patsaiden ja muistomerkkien poistamiset ja kaatamiset.

– Kansakuntamme todistaa parhaillaan armottomia pyrkimyksiä tuhota historiaamme, halventaa sankareitamme, pyyhkiä pois arvomme ja aivopestä lapsemme, Trump varoitti.

Trump kritisoi puheessaan myös median ja koulujen ”äärivasemmistolaista fasismia” ja perumiskulttuuria, jossa ihmisiä painostetaan julkisesti häpeämään vanhoja mielipiteitään tai sanomisiaan. Lisäksi Trump vannoi suojelevansa Mount Rushmorea.

Mount Rushmoren seinämiin kaiverrettiin vuosien 1927 ja 1941 välillä yhteensä neljän presidentin rintakuvat. Alueella asuneet Lakota-intiaanit pitävät paikkaa pyhänä, ja vastustivat aikanaan monumentin rakentamista.

Jotkut intiaaniheimot asettivat Trumpille symbolisen porttikiellon alueelle ennen hänen saapumistaan Mount Rushmorelle.

– Presidentin täytyy avata silmänsä. Me olemme myös ihmisiä, ja tämä maa oli alun perin meidän, kommentoi Oglala Sioux -intiaaniheimon päällikkö Hehakaho Waste New York Timesille.

Noin sata ihmistä osallistui mielenosoitukseen, jossa vastustettiin Trumpin vierailua ja vaadittiin Mount Rushmoren palauttamista alkuperäiskansojen omistukseen. Kansalliskaarti joutui myöhemmin tyhjentämään alueen, kun mielenosoittajat tukkivat alueelle johtavan tien ja kieltäytyivät hajaantumasta.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt