Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Juho Romakkaniemi: Donald Trumpin linja jatkunee

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan mukaan USA:n kauppapolitiikan suunta pysynee protektionistisena.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ei usko Yhdysvaltain kauppapolitiikan muuttuvan maassa järjestettyjen välivaalien jälkeen.

Yhdysvaltain välivaaleissa demokraatit saivat enemmistön edustajanhuoneeseen, ja jatkossa presidentti Donald Trump joutuu monissa päätöksissään tekemän yhteistyötä demokraattien kanssa. Tämä luo Trumpille pidäkkeitä ajaa agendaansa läpi.

– Suomen kannalta olennaisinta on USA:n kauppapolitiikan tulevaisuus: nojataanko monenkeskiseen systeemiin, sääntöperäiseen järjestelmään mm. WTO:n puitteissa, vai jatkuvatko Trumpin yksipuoliset toimet? Tällä kaikella on suuri merkitys viennistä hyvinvointinsa saavalle Suomelle, Romakkaniemi toteaa tiedotteessa.

Romakkaniemen mukaan USA:n kauppapolitiikassa on turha odottaa suunnanmuutosta demokraattien menestyksen myötä. Trumpin sisäänpäin kääntynyt ja protektionistinen linja tulee todennäköisesti jatkumaan.

– Vaikka demokraatit voittivatkin, heidän valitut edustajansa ja poliittinen linjansa siirtyy huomattavasti vasemmalle, jossa on myös perinteisesti ollut suurta skeptisyyttä vapaakauppaa ja kauppasopimuksia kohtaan, Romakkaniemi toteaa.

– Näyttäisikin ikävä kyllä siltä, että tässä Suomen kannalta merkityksellisessä asiassa puolueen vallassa olevat ääripäät löytävät toisensa. Kyse ei siis ole Trumpista, Trumpin toimintamahdollisuuksista tai kauden pituudesta, vaan odotettavissa on pidempiaikainen ilmiö. USA sulkeutuu kuoreensa, eikä ole enää johtava valtio maailmankaupan avaamisessa lähitulevaisuudessa.

Romakkaniemi painottaa asian vaativankin nyt EU:lta päättäväistä asennetta, sääntöperusteisen, avoimen maailmankaupan puolustajana globaalilla tasolla.

– Euroopan unioni on maailman suurin kauppablokki ja taloudellinen supervalta. Sen on käytettävä tuo asema maksimaalisesti puolustaakseen ja kehittääkseen sääntöperusteista kauppajärjestelmää sekä kehittämällä WTO:ta että solmimalla moderneja kauppasopimuksia muiden maiden ja kauppablokkien kanssa.

– Tässä on suuri haaste seuraavalle komissiolle ja sen Helsingissä torstaina (Euroopan kansanpuolue EPP:n) kärkiehdokkaaksi valitulle, mahdolliselle puheenjohtajalle Manfred Weberille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt