Verkkouutiset

”Donald Trumpin käytös on kaukana Kremlin otteista”

Rinnastus Vladimir Putiniin on Venäjä-tuntijan mielestä epäonnistunut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin toiminnassa on usein oltu näkevinään yhtymäkohtia Venäjän johtajaan Vladimir Putiniin.

Kun tarkastellaan esimerkiksi Trumpin esiintymistä vaalipäivän iltana, vertailukohtia kannattaa brittiläisen Venäjä-asiantuntijan, professori Mark Galeottin mielestä hakea muualta kuin Kremlistä.

– Se ei ollut puhe, jollaista Putin olisi koskaan pitänyt tai voinut pitää. Venäjän demokratia on ensinnäkin (suurelta osin) lavastettu huijaus, mitä Yhdysvaltain demokratia taas (pääosiltaan) ei edelleenkään ole, Royal United Services Institute -ajatushautomossa työskentelevä Galeotti sanoo amerikkalaisessa Foreign Policy -lehdessä.

– Putinin ei tarvitse huolehtia tulosten riitauttamisesta tai edes niiden odottamisesta. Venäjän vaaleissa kyse on todellisuudessa siitä, paljonko ponnisteluja, lahjontaa ja suoranaista väärentämistä tarvitaan Kremlin haluamien tulosten saavuttamiseksi, hän toteaa.

Putin esiintyy Galeottin mukaan mielellään henkilönä, joka on uhrautunut tekemään raskasta työtä maansa hyväksi, koska kansa sitä häneltä vaatii. Putinin mallissa keskeistä on kontrolli – vaikutelma siitä, että hänen luomansa järjestelmä pitää Venäjää tiukassa otteessaan ja että kaikki vastarinta on turhaa.

– Apatiahan on autoritaaristen johtajien koeteltu työkalu sen varmistamiseksi, että ne, jotka tekisivät vastarintaa, tuntevat itsensä liian marginaalisiksi ja eristetyiksi voidakseen muuta kuin sopeutua, hän huomauttaa.

Populistinen ulkopuolinen

Trumpin lähestymistapa on Galeottin mukaan aivan erilainen kuin Putinin.

– Hän väitteensä siitä, että ”hyvin surkea joukko ihmisiä” haluaa riistää äänioikeuden hänen tukijoiltaan ja ”petoksesta amerikkalaisia vastaan” ovat populistisen outsiderin puhetta, Galeotti sanoo.

– Jos haluamme yhtäläisyyksiä, ne ovat suhteessa populisteihin, jotka eivät hallitse omaa järjestelmäänsä. Vuonna 1922 Benito Mussolini kutsui tukijoitaan marssimaan Roomaan, koska ”Italian kansalla on oikeus ja velvollisuus vapauttaa poliittinen ja henkinen elämänsä menneisyyden loiskarstasta”, hän toteaa.

Meksikon nykyinen presidentti Andrés Manuel López Obrador teki Galeottin mukaan parhaansa leimatakseen niukasti häviämänsä vuoden 2006 vaalit vilpillisiksi. Bolivian entinen presidentti Evo Morales yritti puolestaan vuonna 2019 pitää kiinni asemastaan vielä silloinkin, kun todisteita vilpillisesti saavutetusta vaalivoitosta kertyi yhä enemmän.

– Oltuaan neljä vuotta presidenttinä Trump asemoi itsensä yhä ulkopuoliseksi populistiksi – ei maan isäksi, arvioi Galeotti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)