Donald Trumpille tärkeät voitot USA:n esivaaleista

Republikaanien Donald Trump voitti Mississipin, Michiganin ja Havaijin. Demokraateissa Hillary Clinton hävisi yllättäen Michiganin.

Republikaanien esivaalikierros käytiin neljässä osavaltiossa. Mississippi jakoi 40 delegaattia, Michigan 59 ja Idaho 32 delegaattia. Vaalikokoukset pitänyt Havaiji jakoi 19 delegaattia.

* Donald Trump voitti Mississipin. Kun ääntenlaskenta lähestyi loppuaan, oli Donald Trump saanut 47, Ted Cruz 36, John Kasich yhdeksän ja Marco Rubio viisi prosenttia äänistä.

* Michiganissa Donald Trumpilla oli 37, Ted Cruzilla 25, John Kasichilla 24 ja Marco Rubiolla yhdeksän prosenttia, kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia. Useat tv-yhtiöt julistivat Trumpin voittajaksi aamuneljältä Suomen aikaa.

* Ted Cruz voitti Idahon. Ääntenlaskennan lopulla oli Cruzilla 45, Trumpilla 28, Rubiolla 16 ja Kasichilla seitsemän prosentin osuudet.

* Donald Trump julistettiin Havaijin vaalikokousten voittajaksi. Trump sai 42, Cruz 33, Rubio 13 ja Kasich 11 prosenttia äänistä.

Donald Trumpilla on nyt kaikkiaan 458, Ted Cruzilla 359, Marco Rubiolla 151 ja John Kasichilla 54 delegaattia. Tiistaina Rubio ei saanut ainuttakaan delegaattia. Voittoon tarvitaan 1 237 delegaattia.

Clinton voittoon

Demokraatit kävivät tiistaina esivaalit Michiganissa ja Mississipissä.

* Hillary Clinton voitti Mississipin. Siellä jaossa oli 41 delegaattia.

* Kun Michiganissa äänistä oli laskettu 97 prosenttia, Bernie Sanders johti Hillary Clintonia 50-48. Sandersin julistettiin voittaneen, joka on suuri yllätys. Jaossa oli 130 delegaattia.

Hillary Clintonilla on tiistain esivaalien jälkeen 1 221 ja Bernie Sandersilla 571 delegaattia. Voittoon tarvitaan 2 383 delegaattia.

Vihaisia evankelisia

Suuri mielenkiinto republikaanien kohdalla kohdistui etukäteen siihen, oliko Ted Cruzin nousu jatkumassa ja näyttäisikö Donald Trumpin etumatka hiipumisen merkkejä. Näin ei käynyt, vaikka vielä lauantain esivaaleissa Cruz oli Trumpia edellä. Cruz on vaikuttanut muodostuvan ”anti-Trumpiksi” ja hän on saanut taakseen Rubion entisiä tukijoita.

ABC:n mukaan ovensuukyselyt kertoivat, että kahdeksan kymmenestä republikaanien äänestäjästä Mississipissä ja yli kuusi kymmenestä Michiganissa on erittäin huolissaan USA:n talouden tilasta. Puolet Mississipissä ja Michiganissa alle neljä kymmenestä haluaa paperittomat siirtolaiset pois maasta.

Mississipissä useampi kuin neljä kymmenestä ja Michiganissa kolme kymmenestä on vihaisia liittovaltiota kohtaan. Michiganissa 62 prosenttia kannattaa väliaikaista muslimien maahantulokieltoa. Mississipissä 84 prosenttia kertoo olevansa evankelisia.

ABC/Washington Postin tuore mielipidemittaus näyttää Trumpin johtavan Cruzia valtakunnallisesti prosenttiyksiköin 34-25 ja NBC:n mittaus 30-27. Muut mittaukset ovat olleet Trumpin kannalta myönteisempiä.

Menneen lauantain vaaleissa mielipidemittaukset eivät pitäneet alkuunkaan paikkaansa. Tiistain osavaltioiden mittaukset osuivat Michiganin demokraatteja lukuun ottamatta hyvin kohdalleen.

Seuraava suuri päivä republikaaneilla on ensi viikon tiistai eli 15.3.2016. Tuona tiistaina esivaalit pidetään muun muassa Floridassa (99 delegaattia), Illinoisissa (69), Missourissa (52), Pohjois-Carolinassa (72) ja Ohiossa (66). Näissä osavaltiossa voittaja saa Pohjois-Carolinaa lukuun ottamatta koko delegaattipotin.

Kommentit