Donald Trumpille kolmas peräkkäinen voitto, nyt Nevadasta

USA:n republikaanien presidenttiehdokaskisan Nevadan osavaltion vaalikokousten voittaja on Donald Trump.

Amerikkalaiset tv-yhtiöt julkistivat aamuseitsemältä Suomen aikaa arvionsa, joiden mukaan Donald Trump voitti Nevadan vaalikokoukset.

Voitto oli ylivoimainen. Donald Trump sai äänistä 46, Marco Rubio 24 ja Ted Cruz 21 prosenttia.

Nevada oli neljäs esivaaleja ja vaalikokouksia tämän vuoden presidentinvaalikierroksella järjestänyt USA:n osavaltio. Ensimmäisenä olleen Iowan voitti republikaaneista Ted Cruz. Sen jälkeen Donald Trump voitti New Hampshiren, Etelä-Carolinan ja nyt Nevadan.

Nevadassa jaossa oli 30 edustajaa republikaanien puoluekokoukseen. Trump sai Nevadasta 14, Rubio seitsemän ja Cruz kuusi edustajaa.

Nevadan jälkeen Donald Trumpilla on kaikkiaan 81, Ted Cruzilla 17 ja Marco Rubiolla 17 kokousedustajaa.

Ulkopuolista haluavia vihaisia

Nevadan vaalipaikoilla tehdyn kyselyn mukaan 61 prosenttia vastanneista halusi seuraavan USA:n presidentin olevan ”ulkopuolinen”. Esimerkiksi Etelä-Carolinassa näin vastasi 48 prosenttia.

Nevadalaisista vaalipaikoille tulleista 57 prosenttia sanoi olevansa vihaisia maan hallintoa ja poliitikkoja kohtaan.

Nevadan vaalipaikoilta raportoitiin keskiviikkoaamuna Suomen aikaa väitettyjä epäselvyyksiä ja sekasortoakin, jonka järjestäjät kuitenkin kiistivät. Vaalilipukkeiden kerrottiin loppuneen odotettua runsaampien tulijoiden vuoksi.

Rekisteriepäselvyyksien kerrottiin kiristäneen hermoja ja väitteitä useampaan kertaan äänestämisestä esiintyi. Eräillä vaalitoimitsijoilla oli somessa levitetyissä valokuvissa Trump- ja Rubio-teksteillä varustettua vaatetusta – mutta Nevadan vaalikokousten sääntöjen perusteella se on sallittua.

Seuraavaksi supertiistai

Ensi viikolla vaaleissa on niin kutsuttu supertiistai. Tuolloin republikaanien esivaalit ja vaalikokoukset pidetään 13 osavaltiossa, joiden 616 edustajaa ovat noin neljännes kaikista puoluekokousedustajista.

Washington Postin laskelmien mukaan Donald Trump olisi nykyvauhdilla saavuttamassa enemmistön puoluekokousedustajista.

– On tapahduttava jotain mullistavaa – ja pian – jotta Trump ei saisi enemmän kuin tai hyvin lähelle 1 237 edustajaa, jotka hän tarvitsee ollakseen puolueen ehdokas näiden esivaalien loppuessa 7. kesäkuuta, Chris Cillizza kirjoittaa WP:ssa.

Nevadan demokraattien vaalikokoukset pidettiin jo viikonvaihteessa. Hillary Clinton voitti Bernie Sandersin prosentein 53-47. Clintonin uskotaan nyt yleisesti olevan matkalla kohti ehdokkuutta.

Kommentit