Donald Trump. LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

Donald Trump voi saada virkasyytteen jälkikäteen

Osa asiantuntijoista katsoo, että myös entinen presidentti voidaan asettaa virkasyytteeseen.

Yhdysvalloissa osa lakiasiantuntijoista katsoo, että presidentti Donald Trump voidaan asettaa virkasyytteeseen ja tuomita myös virkakautensa päätyttyä, kertoo CNN. Missourin yliopiston professori Frank Bowmanin mukaan perustuslaki mahdollistaa sekä erottamisen, että ”diskauksen” tulevista tehtävistä.

Kongressin edustajainhuone äänesti aiemmin Donald Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen luvuin 232-197. Trumpin katsotaan yllyttäneen kannattajiaan kapinaan, kun nämä tulivat riehumaan Capitolille viime viikon keskiviikkona. Trumpin viraltapano edellyttää langettavaa tuomiota myös senaatissa järjestettävässä virkarikosoikeudenkäynnissä.

Presidenttiä ei maassa ole koskaan aiemmin tuomittu jälkikäteen, mutta historia tuntee kuitenkin kaksi rinnastuvaa virkasyytetapausta. Toinen tapauksista liittyy liittovaltion tuomari Walter Nixonin virkasyytteeseen vuodelta 1993 ja toinen vuonna 1876 tapahtuneeseen sotaministeri William Belknapin syytteeseen, joka käsiteltiin senaatissa hänen erottuaan tehtävästään. Belknap vapautettiin käsittelyn jälkeen syytteistä.

Yalen yliopiston professori Akhil Reed Amarin mukaan perustuslaillinen historia ja ennakkotapaukset antavat senaatille mahdollisuuden käsitellä entisiä virkamiehiä, presidentti mukaan lukien.

– Olisi absurdia, jos voisit paeta eroamalla juuri ennen nuijankopautusta, hän sanoo.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt