LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

Alberto Claramunt: Donald Trump teki palveluksen puolueelleen

Öykkärin ja puolueen tiet voisivat nyt vihdoin erota.

Missä olit, kun maailman vanhimman demokratian ytimeen USA:n kongressiin tunkeudutiin?

Muistan katselleeni televisiosta joskus vuosikymmeniä sitten, kuinka Espanjan parlamenttiin tunkeudutiin ja kuinka vielä silloin arvostusta nauttinut kuningas pani fasistit ojennukseen. Espanja oli silloin nuori demokratia, kaukana siis maailman vanhimmasta.

Loppiaisena katselin, kuinka Katalonian tällä hetkellä hiipuva ylpeys FC Barcelona kukisti Lionel Messin johdolla aina yhtä sympaattisen Baskimaan Athletic Bilbaon. Sitten samaan aikaan Donald Trumpin provosoima ja häntä tukeva kulkue pääsi kongressiin sisälle asti. Joku ammuttiin kuolettavasti kongressirakennuksen sisällä. Miten on mahdollista, että paikalliset texwillerit bootseineen valtaavat edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin työhuoneen? Onko tämä Batmanin uusi jakso vai todellisuutta?

Ennen vaaleja uumoiltiin, että vallanvaihto ei suju Yhdysvalloissa ilman väkivaltaa. Näin lopulta kävikin ja syyllisen tunnistamme: USA:n syrjäytetty presidentti, kansankiihottaja Trump, joka kärsii jatkuvasta ja vaikeasta puberteettitilasta.

Tätä kirjoittaessa Joe Bidenin valinta on ehditty vahvistaa ja häirikkö on kertonut uskovansa rauhalliseen vallansiirtoon sen jälkeen, kun sai omansa kiihotettua. Joe Biden vaikuttaa poliitikolta, joka ei provosoidu ja joka voi olla sopivan rauhallinen yhdistämään eräänlaista henkistä sisällissotaa käyvää suurvaltaa. Alkaa olla viimeinen hetki koota joukkoja ja ymmärtää, missä ovat kiihkomielisyyden juuret. Erityinen vastuu on nyt Joe Bidenilla. Kuunteleminen voisi tehdä hyvää.

Kun Trump ei kanna vastuuta, republikaanien on tehtävä se selvällä tavalla. Mediatietojen mukaan osa republikaaneista pohtii Trumpin erottamista ikään kuin symbolisena eleenä ennen virallista vaihtoa. Kukaan ei voi nousta perustuslain ja demokratian yläpuolelle. Tämän vuoksi republikaanipuolue tekisi oikein, jos se sanktiosi presidenttinsä. Voi olla, että osa lähtisi Trumpin taakse, mutta se olisi republikaanipuolueelle uusi alku. Yhdysvallat tarvitsee aitoa demokratiaa, jossa on vaihtoehtoja. Sivistynyt republikaanipuolue on maalle eduksi, vihaa lietsova ei.

Kaiken öykkäröinnin jälkeenkin Trump taisi tehdä republikaaneille palveluksen. Nyt tiet voivat vihdoinkin erota.

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt