USA:n iskussa surmattiin Iranin Qassem Suleiman. LEHTIKUVA / AFP Atta Kenare

Donald Trump hyväksyi Iranin kenraalin surmaamisen jo kesäkuussa

Qassem Suleimanin surmaamisesta puhuttiin USA:n johdossa jo kesällä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi jo viime vuoden kesäkuussa hyväksyntänsä Qassem Suleimanin surmaamiselle tilanteessa, jossa Iranin kasvava aggressio johtaisi amerikkalaisuhreihin, NBC kertoo.

Nimettömiin viranomaislähteisiin perustuvan jutun mukaan presidentti Trumpin määräyksen ehtona oli, että hän tekisi lopullisen päätöksen varsinaisesta operaatiosta.

Kesällä tehdyn ratkaisun kerrotaan olleen syynä siihen, miksi vaikutusvaltaisen iranilaiskenraalin surmaaminen oli esillä vaihtoehtona, kun Yhdysvallat mietti, miten se reagoisi Iranin amerikkalaisjoukkoja vastaan Irakissa masinoimiin raketti-iskuihin. Niissä sai surmansa amerikkalainen urakoitsija ja haavoittui neljä amerikkalaissotilasta.

NBC:n mukaan Donald Trumpin silloinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton ja ulkoministeri Mike Pompeo olivat halunneet Yhdysvaltojen surmaavan Suleimanin jo kesäkuussa sen jälkeen, kun Iran oli ampunut alas amerikkalaisen lennokin. Presidentti Trumpin kerrotaan kuitenkin olleen eri mieltä.

– Presidentin viesti oli, että tämä vaihtoehto on pöydällä vain, jos he (Iran) tappavat amerikkalaisia, eräs keskusteluista perillä oleva lähde sanoo.

Yhdysvallat surmasi Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Suleimanin ilmaiskulla Irakin Bagdadissa. Iran vastasi iskuun ampumalla ballistisia ohjuksia amerikkalaisten joukkojen Irakissa käyttämiin tukikohtiin. Iranin iskut eivät johtaneet henkilövahinkoihin.

Suleimanin kuolemaa on kuvattu merkittävämmäksi kuin Osama bin Ladenin tai ISIS-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin surmia.

– Suleimani toimi arkkitehtina ja komentajana Iranin pyrkimyksille ottaa haltuunsa niin kutsuttu shiialainen puolikuu, (alue) joka ulottuu Iranista Irakiin ja Syyrian läpi eteläiseen Libanoniin, kenraali (evp) David Petraeus totesi hiljattain.

Muun muassa Yhdysvaltain Irakin ja Afganistanin joukkojen komentajana ja CIA:n johtajana toimineen Petraeuksen mukaan Qassem Suleimani oli yksin Irakissa vastuussa räjähteiden, ammusten ja muiden tarvikkeiden toimittamisesta yli 600 amerikkalaisen sekä lukemattomien liittolaismaiden sotilaiden henget vaatineisiin iskuihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt