X
SULJE MAINOS
Otson toimii kaikilla merillä. LEHTIKUVA / HANDOUT / ARCTIA

Donald Trump haluaa lisää jäänmurtajia – Suomella spekuloidaan

Suunnitelman taustalla on arktisen alueen nopeasti kasvava geostrateginen merkitys.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tilannut hallinnoltaan katsauksen maan jäänmurtajalaivaston uudistamisesta vuoteen 2029 mennessä. Toimeksianto koskee sekä Pohjoisella että Eteläisellä jäämerellä operoivia aluksia.

– Trumpin määräys arvioida nykyistä suunnitelmaa merellisestä suorituskyvystä arktisella alueella on viimeisin merkki siitä, että hallinto on yhä huolestuneempi Venäjän ja Kiinan pohjoisesta toiminnasta, joka voisi uhata USA:n intressejä elintärkeissä kapeikoissa, kuten Grönlannin, Islannin ja Ison-Britannian käytävässä, amerikkalainen Defense News -verkkolehti kertoo.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto on jo aiemmin käynnistänyt hankkeen kahden arktisille vesille tarkoitetun jäänmurtajan hankkimiseksi. Nyt USA:n hallinto haluaa kuitenkin selvittää aiempaa laajemmin, mikä olisi ihanteellinen turvallisuusviranomaisten alusyhdistelmä vaativiin olosuhteisiin. Tarkastelussa ovat Defense Newsin mukaan nyt myös ydinkäyttöiset jäänmurtajat, jollaisia on toistaiseksi vain Venäjällä.

Tekeillä olevan selvityksen raportoidaan koskevan myös pohjoisen jäänmurtajalaivaston tukikohtia, joista kahden on määrä sijaita USA:n rannikolla ja kahden muun maan rajojen ulkopuolella.

 ”Suomi ja Ruotsi vahvoilla”

Senaatin puolustusvaliokuntaan kuuluva republikaanisenaattori Dan Sullivan lukeutuu USA:n arktisen läsnäolon vahvistamisen näkyvimpiin puolestapuhujiin.

– Vastustajamme ovat arktisen infrastruktuurin osalta selvästi Yhdysvaltojen edellä. Meillä on vain yksi raskas ja yksi keskiraskas toimintakykyinen Polar-luokan jäänmurtaja, kun Venäjällä on vastaavia yli viisikymmentä, Sullivan sanoo lausunnossaan.

Carnegie-ajatushautomon Eurooppa-ohjelmaa johtava Erik Brattberg pitää jäänmurtajia koskevan tarkastelun linkittyvän luontevasti Trumpin hallinnon linjaan, jossa arktisten alueiden merkitys on korostunut aiempaa enemmän.

– Yhdysvaltojen liittolaiset ja kumppanit Pohjois-Euroopassa toivottaisivat tervetulleeksi USA:n vahvemman läsnäolon arktisella alueella, mutta niitä myös huolestuttaa alueen leimautuvan yhä selvemmin Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan välisen suurvaltanollasummapelin näyttämöksi, Brattberg toteaa.

Jos Yhdysvaltain hallinto päätyisi vuokraamaan jäänmurtajia ulkomailta, vahvimmissa asemissa olisivat Defense Newsin mukaan Kanada, Suomi ja Ruotsi. Lehti pitää mahdollisena, että sotilaallisesti liittoutumattomat Suomi ja Ruotsi pyrkisivät tarjoamaan jonkinlaista yhteistä ratkaisua USA:n kasvaviin murtajatarpeisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt