Presidentti Joe Biden. LEHTIKUVA/AFP Mandel Ngan

Donald Trump ei saa tiedustelutietoja – ”voisi lipsauttaa jotain”

Presidentti Joe Biden kieltää antamasta Donald Trumpille tiedusteluraportteja.

Syynä on New York Timesin mukaan Donald Trumpin ”epävakaa” käytös.

Perinteisesti entisille presidenteille on annettu keskeiset tiedusteluraportit kohteliasuuden osoituksena, ja jotta he pysyvät ajan tasalla, jos heidän neuvojaan tarvitaan. Tällä hetkellä tiedusteluraportit tarjotaan säännöllisesti Jimmy Carterille, Bill Clintonille, George W. Bushille ja Barack Obamalle.

Presidentti Joe Biden sanoi perjantaina kieltävänsä raportit Trumpilta, koska häneen ei voi luottaa hänen ”epävakaan käyttäytymisensä” vuoksi.

– Luulenpa vain, ettei hänen tarvitse tiedusteluraportteja. Mitä arvoa sillä olisi? Mitä vaikutusta hänellä ollenkaan on, lukuun ottamatta sitä, että hän saattaa lipsauttaa ja sanoa jotain, Biden sanoi.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam B. Schiff sanoi jo viime kuussa juuri ennen Bidenin virkaanastumista, että Trumpin pääsyä luottamuksellisiin tietoihin olisi rajoitettava.

– Ei ole olemassa olosuhteita, joissa tämän presidentin pitäisi saada uusia tiedustelutietoja, ei nyt eikä tulevaisuudessa, hän sanoi.

Kysymys siitä, kuinka Trump käsitteli tiedustelutietoja, tuli esiin useita kertoja hänen presidenttikautensa aikana.

Esimerkiksi pian sen jälkeen kun hän erotti FBI:n johtaja James B. Comeyn vuonna 2017, Trump kertoi Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle erittäin salaiseksi luokitellusta tiedustelutiedosta liittyen ns. Islamilaiseen kalifaattiin.  Tieto tuli Israelin turvallisuuselimiltä. Israelilaiset olivat vuodosta raivoissaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt