USA:n presidentti Donald Trumpia ja Venäjän presidentti Vladimir Putinia esittäviä Matrjoshka-nukkeja myynnissä Helsingissä 9. heinäkuuta. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Diplomaatin mukaan USA:n ja Venäjän suhteet ovat äärirajalla

Varaulkoministeri Sergei Ryabkov vertaa nykyistä tilannetta kylmän sodan huippuvuosiin.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkovin mukaan maan suhteet Yhdysvaltoihin ovat ajautuneet viime vuosikymmenten pahimpaan kriisiin.

Yhdysvaltojen kanssa käytävästä diplomatiasta vastaava Ryabkov ei usko keskimatkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen elvyttämiseen lähivuosina. Presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti helmikuussa vetäytyvänsä vuonna 1987 solmitusta sopimuksesta Venäjän väitettyjen rikkomusten vuoksi.

– Olemme tällä hetkellä tilanteessa, joka on synkempi kuin kertaakaan kylmän sodan pahimpien hetkien jälkeen, Sergei Ryabkov toteaa the Wall Street Journal -lehdelle.

Ryabkov ehdottaa suurvaltojen välille uusia menettelytapoja, joilla sotilaallisen konfliktin riskiä voitaisiin vähentää. Hänen mukaansa ulkopolitiikan ennustettavuus on heikentynyt viime vuosien aikana.

– Asiat muuttuvat nopeasti ja arvaamattomasti. Samalla riskit kasvavat, Ryabkov jatkaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Morgan Ortagus syyttää suhteiden tulehtumisesta Venäjän omia toimia.

– Olisimme hyvin mielissämme, jos suhteet Venäjän kanssa olisivat paremmat. Venäjän on kuitenkin ratkaistava ensin ne syyt, joiden vuoksi kahdenväliset suhteet ovat romahtaneet. Näihin lukeutuu muun muassa Ukrainan konflikti ja vaalihäirintä, Ortagus toteaa.

Ei käännettä parempaan

Maiden välisiä suhteita hiertää myös Venäjän avoin tuki Venezuelan itsevaltaiselle presidentti Nicolas Madurolle ja Syyrian diktaattori Bashar al-Assadille. Yhdysvallat on puolestaan kiristänyt viime vuosina Venäjää vastaan asetettuja talouspakotteita ja aseistanut Ukrainan hallitusta muun muassa panssarintorjuntaohjuksilla.

Asiantuntijoiden mukaan maiden välisissä suhteissa tuskin tapahtuu nopeaa käännettä parempaan.

– Venäjän puolelta löytyy periaatteessa halua kahdenvälisten suhteiden ylläpitämiseen. Ongelmana on, että kyseisellä suhteella ei ole tällä hetkellä juurikaan konkreettista sisältöä, Moskovassa toimivan CFDP-ajatuspajan johtaja Fyodor Lukyanov pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt