Vakoilulaite voi seurata jopa satoja matkapuhelimia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Diktaattorien vakoilulaite kuuntelee ohikulkijoiden puheluita

Kiinalaisyhtiön kerrotaan myyneen järjestelmää erityisesti Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan.

Kiinalaisen Semptian-yhtiön väitetään toimittaneen huippumoderneja vakoilutyökaluja useille itsevaltaisille hallinnoille Lähi-itään ja Pohjois-Afrikaan.

The Intercept -julkaisun haastattelemien lähteiden mukaan pienen matkalaukun kokoinen laite voidaan sijoittaa huomaamatta esimerkiksi henkilöauton takaluukkuun. Se pystyy seuraamaan salaa jopa satoja puheluita lähialueella sekä tallentamaan ohikulkijoiden lähettämiä tekstiviestejä.

Semptianin väitetään hyödyntäneen laitteessaan amerikkalaista teknologiaa ja myyneen valvonta- ja sensurointilaitteita valtiollisille toimijoille iNext-nimisen yhtiön kautta.

Semptian on tehnyt yhteistyötä ainakin IBM:n ja siruvalmistaja Xilinxin kanssa. Se myös kuuluu innovatiivisia ratkaisuja edistävään, Googlen ja IBM:n johtajien perustamaan OpenPower Foundation -säätiöön.

Semptian, Google ja Xilinx eivät vastanneet the Interceptin tiedusteluihin aiheesta. IBM kiisti tehneensä koskaan yhteistä kehitystyötä kiinalaisyrityksen kanssa.

Semptianin myyntiedustaja vahvisti asiakkaana esiintyneelle toimittajalle, että yritys on toimittanut laitteitaan useille turvallisuuspalveluille Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Hänen mukaansa yhtiö myös asensi koko väestön kattavan ”massavalvontajärjestelmän” nimeltä mainitsemattomaan valtioon.

Semptianin edustajan mukaan Aegis-nimellä tunnetun järjestelmän yksityiskohdat ovat tarkoin varjeltuja salaisuuksia.

– Meitä sitoo hyvin tiukka sopimus vaitiolovelvollisuudesta, Zhu Wenying kirjoitti huhtikuussa lähetetyssä sähköpostissa.

Center for a New American Security -ajatuspajan tutkija Elsa Kanian mukaan Semptian toimii yhä laajenevilla turvallisuusalan markkinoilla. Valvonta sopii myös Kiinan hallinnolle ideologisesti.

– Kiinan kommunistinen puolue pyrkii vahvistamaan ja tukemaan muita samankaltaisia hallintoja, Kania toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt