Verkkouutiset

Digibarometrissä varoitetaan resurssien riittävyydestä

Etlan mukaan Suomi on jäämässä jälkeen siinä, miten digitalisaation vaikutukset heijastuvat talouskasvuumme.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etlan Digibarometrissä Suomi on viime vuosina ollut 22 maan välisessä vertailussa sijoilla 1-3. Kärkipaikasta Suomen kanssa ovat perinteisesti kilpailleet muut Pohjoismaat. Viime vuonna Suomi sijoittui kolmanneksi Norjan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Tämä vuoden vertailussa Suomi on edelleen kolmantena. Suomi on toinen julkisen sektorin, kolmas kansalaisten ja neljäs yritysten vertailussa. Ensimmäiseksi Suomi sijoittui kansalaisten edellytyksissä hyödyntää digitaalisuutta, ennen Tanskaa ja Yhdysvaltoja.

– Suomi on onnistunut erityisesti rakentamaan hienot edellytykset digitaalisuuden hyödyntämiselle. Sen sijaan meidän pitäisi parantaa noiden edellytysten hyödyntämistä. Suhteessa verrokkimaihin olemme jäämässä jälkeen siinä, miten digitalisaation vaikutukset heijastuvat talouskasvuumme, toteaa tiedotteessa Etlatiedon johtava tutkija Timo Seppälä.

Suomi on yleisesti ottaen parantanut valmiuttaan torjua kyberuhkia, mutta emme mahdu kybervarautumisessa mitalikolmikkoon. Seppälän mukaan erityisen huolestuttava tilanne Suomessa on keskisuurilla yrityksillä.

– Ongelma keskisuurilla yrityksillä on se, että ne ovat riittävän suuria ollakseen houkuttelevia kohteita kyberrikollisille, mutta toisaalta tietoturvan hyödyntäminen ja henkilöstön osaaminen eivät yllä riittävälle tasolle. Tietoturvan käytäntöjä on määritelty kotimaisissa keskisuurissa yrityksissä sen verran huonosti, että saattaa olla syytä pelätä jopa laaja-alaista haavoittuvuutta, Seppälä varoittaa.

Digibarometri peräänkuuluttaa myös pohdintaa resurssien riittävyydestä. Viime vuosina Pohjoismaat ovat olleet kiinnostava investointikohde datakeskuksille suotuisan ilmaston ja vähähiilisen sähkön saatavuuden vuoksi.

– Ennusteiden mukaan ICT-alan energiankulutus on nousemassa viidennekseen koko maailman energiankulutuksesta vuonna 2030. Uusia isoja palvelinkeskuksia rakennetaan jatkuvasti. Esimerkiksi tulevan 5G-verkon tukiasemien määrä on moninkertainen verrattuna 4G-verkkoon. Miten turvaamme vähähiilisen energian saannin, Seppälä kysyy.

Digibarometrin julkaisijat ovat Business Finland, liikenne- ja viestintäministeriö, Teknologiateollisuus ry, Ohjelmisto- ja e-business ry sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)