Verkkouutiset

Kun riittävän moni näpäyttää, saa itse maksaa

BLOGI

Brexit on vuosien vääntöjen jälkeen toteutumassa vuoden alusta.
Arto Satonen
Arto Satonen
Arto Satonen on työministeri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vieläkään ei tiedetä kyetäänkö Iso-Britannian ja Euroopan unionin välillä tekemään kauppasopimus vai jäädäänkö vain WTO säännösten varaan. Kyse on valtavasta asiasta. Vuonna 2019 Iso-Britannian viennistä 43 prosenttia suuntautui EU alueelle ja tuonnista 52 prosenttia tuli EU-alueelta. Panokset ovat siten suuret molemmin puolin.

Samaan aikaan Brexitin kanssa koronavirus on aiheuttanut valtavia ongelmia talouteen. Iso-Britannian bruttokansantuote oli lokakuussa laskemassa 8 prosenttia. Luku saattaa olla vieläkin suurempi, jos vuoden 2020 neljännes ajautuu koronan uuden kiihtymisen vuoksi jälleen taantumaksi, kuten monet ekonomistit ennustavat.

Epäilemättä suurin syy Iso-Britannian jyrkkään taloudelliseen alamäkeen on korona. Hyvänä kakkosena tulee kuitenkin Brexit. Se on luettavissa kansainvälisestä vertailusta. Iso-Britannian bruttokansantuote on laskenut selvästi enemmän kuin USAn, Saksan tai Ranskan, jotka ovat myös saaneet kovan koronaiskun.

Iso-Britannian äänestäjät äänestivät kesäkuussa 2016 Brexitin puolesta prosentein 52-48. Demokratiassa kansanvaltaa tulee kunnioittaa ja siksi ero Euroopan unionista nyt tapahtuu. On vaikea arvioida, kuinka hyvin äänestäjät tiesivät, mistä he lopulta äänestävät. Jotain kuvaa sekin, että vasta kansanäänestyksen jälkeen Iso-Britanniassa eniten googletettu hakusana oli Euroopan unioni.

Virheellistä informaatiota oli liikkeellä paljon. Esimerkiksi äänestäjille annettiin kuva, että nettomaksaja Iso-Britannialla on jatkossa enemmän rahaa käytettävissä omaan terveydenhoitoon, kun brittien ei tarvitse rahoittaa muita EU maita. Kuulostaako tutulta? Nyt alkaa totuus valjeta. Business Insiderin mukaan Iso-Britannian Brexit-hintalappu on vuoden loppuun mennessä 200 miljardia puntaa eli enemmän kuin kaikki 47 vuoden jäsenmaksut yhteensä. Lopputulos siis on, että Iso-Britannialla on jatkossa selvästi vähemmän rahaa omaan terveydenhuoltoon kuin aiemmin.

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson on markkinoinut EU-eroa sillä, että Iso-Britannian tulee viennissä suuntautua kasvaville globaaleille markkinoille, eikä tukeutua Euroopan Unionin kauppasuhteeseen. Ajatus siitä, että kauppaa tehdään enemmän niiden kanssa, jotka ovat kauempana ja vähemmän niiden kanssa, jotka ovat naapurissa on mielenkiintoinen. Maailmasta on kuitenkin vaikea löytää esimerkkiä, jossa kaukomarkkinat olisivat korvanneet naapurien kanssa vähenevän kaupan.

Kolmas paradoksi Iso-Britannian Brexit-äänestyksessä on se, että tuki Brexitille oli suurin niillä Pohjois-Englannin teollisuusalueilla, joilla on eniten menetettävää, kun kauppa Euroopan unioniin vaikeutuu. Tästä voi päätellä, että äänestämisestä Euroopan unionia vastaan tuli yleinen protestikanava, jossa monet äänestäjät purkivat tyytymättömyyttään omaa hallitustaan tai globalisaatiota vastaan. Samalla moni äänesti itsensä työttömäksi.

Brexit tulee merkitsemään isoa muutosta Iso-Britanniassa. Se saattaa laukaista kehityksen, jolla hajoaminen jatkuu Iso-Britannian sisällä. Skotlannissa vaaditaan jo uutta kansanäänestystä eroamisesta Iso-Britanniasta ja liittymisestä itsenäisenä maana Euroopan unioniin. Jos EU raja kaupan esteineen nousee Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille, niin uhkana on jopa Irlannin saaren rauhankehityksen vaarantuminen.

Brexitistä on tulossa demokratian oppikirjaesimerkki. Äänestäjän on hyvä kahdesti miettiä, kenelle äänensä antaa. Vaaleissa on tyypillistä, että tyytymättömyyttä puretaan antamalla ääni populisteille. Moni ajattelee, että jos joku asia nyt harmittaa, niin näpäytän omaa puoluettani ja äänestän protestiksi eri tavalla. Silloin kun riittävän moni toimii samoin, niin seuraukset jäävätkin itselle maksettavaksi.

Demokratiassa valta on aina äänestäjällä. Sitä saa, mitä tilaa sopii liiankin osuvasti Brexitiin. Hyvin moni Brexitin puolesta äänestänyt on jo huomannut ja tulee huomaamaan vaikutukset omassa tilipussissaan. Silloin ainakin huomaa sen, että äänestämällä voi vaikuttaa ja siihen kannattaa suhtautua vakavasti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)