Alkoholin kulutus on laskenut viime vuosina. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Demarit jarruttavat, vihreät ja keskusta vikisevät”

Kansanedustajan mukaan etämyynnin tyrmäys tuhoaa suomalaisia työpaikkoja ja jopa kokonaisia pienpanimoita.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on pettynyt hallituspuolueiden päätökseen kuopata lopullisesti pienpanimoiden etämyyntioikeuden valmistelu.

Hallituksen viisikko käsitteli Helsingin Sanomien mukaan aihetta torstaina.

– Jo kuukausi sitten totesin, että pienpanimoiden ei kannata pidättää hengitystä tämän hallituksen toimien kanssa alan hyväksi. Valitettavasti olin taas oikeassa hallituksen tekemättömyyden suhteen. Pahoittelut alalle, Wallinheimo kirjoittaa Twitterissä.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että sosiaali- ja terveysministeriö ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ovat aloittaneet ”terveysviranomaisille ja demareille tyypillisen neliraajajarrutuksen” alkoholipolitiikan modernisoimisen estämiseksi.

– Tämä jarrutus tuhoaa suomalaisia työpaikkoja ja jopa kokonaisia pienpanimoita. Demarit jarruttavat, vihreät ja keskusta vikisevät, Sinuhe Wallinheimo toteaa tiedotteessa.

– Näin ei rakenneta Suomeen sivistynyttä alkoholikulttuuria, Wallinheimo jatkaa.

Kokoomus jatkaisi alkoholipolitiikan liberalisointia

Tilastojen mukaan alkoholin kokonaiskulutus on laskenut vuonna 2018 toteutetun alkoholisääntelyn keventämisen jälkeen. Tuolloin muun muassa nostettiin kaupassa myytävien alkoholijuomien ylärajaa 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Vuonna 2018 alkoholin kulutus kasvoi puoli prosenttia, mutta viime vuonna kokonaiskulutus laski 3,9 prosenttia edellisvuodesta.

– Vuoden 2018 uudistus vaikuttaa erittäin onnistuneelta. Kokoomus haluaa jatkaa alkoholipolitiikan liberalisointia ja sivistyneen alkoholikulttuurin edistämistä. Haluamme viinit ruokakauppoihin, mahdollistaa viinien ulkomyynnin ravintoloista sekä tietenkin panimoille oikeuden myydä omia tuotteitaan suoraan asiakkaiden kotiovelle, Sinuhe Wallinheimo toteaa.

– Pidemmällä tähtäimellä Alkon monopolin voisi purkaa kokonaan. Tai siis sen, mitä siitä on enää jäljellä, Wallinheimo jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt